Дали трябва да ядем жълтъци всеки ден?
Този въпрос сигурно често изниква в главата ви, особено ако имате по-различен режим на хранене. Досещате се, че има хора, които изяждат по едно яйце всяка сутрин, което ги поддържа сити по-дълго време и намалява глада им, и се чудите защо?
Забележително е, как почти навсякъде в Лос Анджелис се приготвя закуска от белтъчен омлет. Трябва да се отбележи, че доста хора там се хранят здравословно. Защо изглежда, че всички избягват консумацията на жълтък? Дали яденето му е вреден навик и ако не, доколко е здравословен?
На тези въпроси отговаря диетологът Кели Плоуи. Неговото професионално становище е, че ако трябва да създаде списък с 10 суперхрани, яйцата лесно ще се впишат в него. Това е малко иронично, имайки предвид, че яйцето си остава една доста неразбрана храна, тъй като до скоро се вярваше, че консумацията ѝ допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Яйцата, особено белтъците, често влизат в менюто на много диети, благодарение на лекия им насищащ протеин. Много са изненаданите, които научават, че жълтъкът съдържа 3 грама протеин, което е половината от съдържанието в цялото яйце.
Но също така жълтъкът съдържа и целия холестерол - 185 мг. Препоръчително е да се поддържат ниски граници на холестерол, което означава, че дневната доза не трябва да превишава 300 мг на ден.
Това означава, че може да включим едно яйце на ден в здравословната си диета без да отделяме жълтъка. Освен протеини, жълтъкът съдържа и витамин D, фосфор, рибофлавин, холин и селен в допълнение към редица други витамини и минерали.
Какво да правим, ако искаме да хапваме повече от едно яйце на ден?
Кели е привърженик на комбинацията 3:1, т.е 3 белтъка на едно цяло яйце.
Ето и предложението му за закуска, която ще ви държи сити.
За 1 порция
Състав:
½ чаша нарязани гъби
½ чаша спанак
2 супени лъжици лук, нарязан
1 яйце
3 белтъка
Спрей за готвене
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Напръскайте малък незалепващ тиган с един слой спрей за готвене. Сгответе гъбите, спанака и лука, докато омекнат за около 5 минути.
Подправете ги със сол и черен пипер, и разбъркайте. Прехвърлете в малка купа и избършете тигана.
Смесете яйцето и белтъците в средно голяма купа, докато получите еднородна смес. Напръскайте тигана със спрея и сгответе яйцата.
След като краищата на яйцето започнат да се оформят, изсипете зеленчуците и бъркайте, докато яйцата станат готови.
Коментари