Папаин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Папаин

Ензимите представлява група биологично активни молекули, които катализират и регулират биохимичните процеси в организма. По-голямата част от тях имат белтъчна основа и смело може да се каже, че стоят в основата на всички жизнени процеси. Отличават се със своята голяма ефективност.

Папаин е специфичен ензим, който се съдържа в плода на папая. Папаинът притежава триизмерна полипептида верига, която е сглобена от 212 аминокиселини.

Папаинът има свойството да разгражда белтъчни молекули във водна среда при определена киселинност. Той използва водни молекули, за да разкъсва аминокиселинните вериги на протеините.

Ползи от папаин

Папаинът подобрява процеса на храносмилането и същевременно подпомага премахването на симптомите, които съпътстват лошото храносмиланедиария, газове, тежест в стомаха и различни други неразположения.

Затруднено храносмилане

Напълно логично е, че приемът на папаин ще облекчи работата на храносмилателната система, защото ензим-произвеждащите клетки в панкреаса имат своя лимит. Това важи още по-силно за спортуващите хора, които приемат повече белтъци от неспортуващите.

Ако човек получава газове след високо белтъчното хранене, той не бива да брои консумирания за деня протеин. Така или иначе организмът не смила и усвоява всичко, а симптомите го доказват. Решението е в храненето на по-малки и чести порции или прием на ензими с храната. Папаинът е изключително подходящ в случая.

Сред все още недоказаните твърдения и предположения относно ползите на папаин са подобряването възстановяването от контузии; добро противовъзпалително действие; намаляване на сковаността и болките при артрит; намаляване автоимунната реакция при консумация на алерген съдържащи храни от алергични хора.

Употреба на папаин

Папаинът се съдържа в различни хранителни добавки, които подобряват храносмилането. Той се използва и като подобрител на редица готови хранителни продукти, защото прави месото по крехко. Използва се и за избистряне на бирата.

Папаинът намира приложение и в козметичната промишленост. Това се дължи на факта, че той разгражда избирателно връзките на мъртвите клетки и ги отстранява от повърхностния слой на кожата. Така тя става много по-мека и гладка.

В случаите, когато употребата на какъвто и да е абразив /чувствителна, акнетична кожа, розацея/, маските за лице, съдържащи папаин са незаменими. Поради изключително ефективното почистване на горния слой на кожата, продуктите с папаин могат да се използват успешно като първа стъпка при избелващи процедури.

Консумация на месо

Дневни дози папаин

Различните препарати с папаин имат различна концентрация на активните ензими. Освен това ефективната доза папаин зависи предимно от погълнатото количество белтък.

Препоръчва се стриктно спазване на указанията в етикетите на продуктите. Добавките с папаин се приема само и единствено с храната, по време на основното хранене.

Вреди от папаин

Смята се хидролитичните ензими /какъвто е папаинът/ са безопасни за хората. Въпреки това хора с язви на стомаха и дванадесетопръстника не бива да приемат тези ензими преди да се консултират с гастроентеролог.

Същото важи и за онези, които след прием усещат парене в стомаха. Това е сигурен знак, че защитният слой на стомаха е нарушен и ензимите разграждат поддържащите тъкани.

Редица лекари не препоръчват комбиниране на ензимите със съдоразширяващи медикаменти. Папаинът не се препоръчва и на хора с хемофилия. Бременни жени и кърмачки трябва да се консултират с лекар, преди да започнат прием на ензими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес