gotvach.bg»Статии»Диети»Палео Диета - какво всъщност представлява?

Палео Диета - какво всъщност представлява?

Диета

Доктор Лорън Кордейн смята, че хората в днешно време сме генетично пригодени да консумираме онова, което са похапвали и нашите предци.

Той написва книга за това, в която е включил и т.нар. Диета на палеолита или палео диета. Този нов и много актуален начин на хранене, дори сред звездите, се причислява към протеиновите диети. Разликата е в това, че можете да похапвате неограничено количество зеленчуци и плодове.

Основната идея на д-р Кордейн е да се върнем към древните времена, което означава, че преминавайки на този режим, трябва да се откажем от преработените храни и полуготовите гозби от супермаркетите.

Твърди се, че тази Палео диетата ще ви помогне бързо да се отървете от мазнините и едновременно с това да не губите енергията си, освен това ще можете да спите по-добре и ще започнете да се чувствате по-добре.

Здравословно Хранене с палео диета

Не могат да се консумират:

- Зърнени храни;

- Млечни продукти;

- Бобови растения;

- Захар;

- Олио, масло, маргарин, може само зехтин;

- Картофи;

- Кореноплодни зеленчуци;

- Сушени плодове;

- Фъстъци;

- Сладка или конфитюри;

- Алкохол;

- Храни, съдържащи глутен

Позволени за консумация са всякакъв вид морски дарове и риба, както и много видове месо – пилешко, пуешко, патешко, гъше. От по-тежките меса се разрешават свинско, агнешко, овче, дивеч. Могат да се похапват и заешко и телешко. От месото е хубаво по-рядко да прибягвате до агнешко или свинско.

Палео Диета

Интересно е също, че яйцата са не само разрешени в палео диетата, а в количествата им няма никакво ограничение. При мазнините с изключение на изброените по-горе, могат да се използват всякакви масла (кокосово, от авокадо), включително и мас.

Относно подправките, могат да се използват всички видове в палео диетата, стига да не са миксове, тъй като съдържанието им често е неясно и в тях могат да се съдържат непозволени продукти. Плодовете и зеленчуците са почти изцяло позволени.

При палео диетата се допускат по-големи порции, тъй като основното съдържание на храненията са месо и зеленчуци. Този режим чудесно се съчетава с физически упражнения. Консумация на плодове, зеленчуци, месо, морски продукти и ядки, дават всичко необходимо на организма.

През първия етап от хранителния режим три от храненията ви трябва да са отворени, тоест можете да си похапвате какво искате. Хубаво е да не се отпускате – ако ви се прияде сладолед, хапнете 100 г. Това първо ниво е с продължителност две седмици.

През второто ниво можете да имате отворени само два дена за седмицата. И това ниво е две седмици. Ако сте постигнали желаните резултати, продължавате към следващия етап – трето ниво. Тук отвореното хранене е веднъж за седем дена.

Имате три основни хранения, като можете да си позволявате междинни закуски – пресни плодове, зеленчуци, ядки, несолено слънчогледови семки и др. Могат да се консумират билков чай и безкофеиново кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest