Оцветители, добавки и консерванти – всичките тези Е-та се влагат в много от храните ни. В последните години доста страни започнаха да налагат забрани за някои от тях, тъй като реално застрашават живота на потребителите.
У нас обаче подобни забрани все още няма и дори най-опасните и смъртоносни Е-та с размах се добавят необезпокоявани към храната ни.
Интересното е, че за почти всяко Е е отчитана странична реакция, като астматичен пристъп, алергична реакция и хиперактивност при децата.
При някои от тях се отчита ускорено развитие на рак и други тежки заболявания. Реално, за част от оцветителите, добавките и консервантите няма преки доказателства за безопасност.
До 1963 г. имената им са се изписвали изцяло, но е взето решение да се заменят с една буква и цифров код. Често обаче, когато четем съдържанието, посочените букви и цифри не ни говорят нищо.
Оцветители – Те са всички от Е100 до Е199. Смятат се за едни от най-опасните хранителни добавки. Това е така, тъй като през годините повечето естествени оцветители са заменени със синтетични. Днес оцветителите се използват масово в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напитки и сокове, сладолед, чипсове, снаксове и консервирани храни.
За изключително вредни оцветители се смятат Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6), Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Те всички са забранени в страни като Русия, САЩ, Норвегия и др.
Масова забрана има за оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180. Разрешени са само в няколко страни, сред които и България. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121, или поне така би трябвало.
Консерванти – Те са от Е200 до Е299. Използват се главно в бирата, виното, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, оцета, продукти от домати и картофи.
За изключително канцерогенни се смятат консервантите от Е210 до Е217. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249, Е330, Е131, Е240 и Е142.
У нас са разрешени едни от най-отровните - консервантите Е250, Е252 и Е254, които обикновено се добавя към кренвирши и наденици. В някои държави употребата им не е разрешена.
Добавки - От Е300 до Е399. Това са всички антиоксиданти и киселинни регулатори, които се използват в маргарин, мазнини, течни шоколади, бланширани картофи.
Подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания, но у нас се радва на широка популярност. Води до мигрена и ракови заболявания.
Виж също кои са най-опасните консерванти на нашия пазар.
Коментари
Има и още доста Е-та които в България не се контролират и са позволени, а всъщност са опасни и забранени почти по цял свят.