Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Смъртоносните Е-та, които все още са позволени у нас

Смъртоносните Е-та, които все още са позволени у нас

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Опасни Е-та

Оцветители, добавки и консерванти – всичките тези Е-та се влагат в много от храните ни. В последните години доста страни започнаха да налагат забрани за някои от тях, тъй като реално застрашават живота на потребителите.

У нас обаче подобни забрани все още няма и дори най-опасните и смъртоносни Е-та с размах се добавят необезпокоявани към храната ни.

Интересното е, че за почти всяко Е е отчитана странична реакция, като астматичен пристъп, алергична реакция и хиперактивност при децата.

При някои от тях се отчита ускорено развитие на рак и други тежки заболявания. Реално, за част от оцветителите, добавките и консервантите няма преки доказателства за безопасност.

До 1963 г. имената им са се изписвали изцяло, но е взето решение да се заменят с една буква и цифров код. Често обаче, когато четем съдържанието, посочените букви и цифри не ни говорят нищо.

Оцветители – Те са всички от Е100 до Е199. Смятат се за едни от най-опасните хранителни добавки. Това е така, тъй като през годините повечето естествени оцветители са заменени със синтетични. Днес оцветителите се използват масово в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напитки и сокове, сладолед, чипсове, снаксове и консервирани храни.

За изключително вредни оцветители се смятат Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6), Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Те всички са забранени в страни като Русия, САЩ, Норвегия и др.

Масова забрана има за оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180. Разрешени са само в няколко страни, сред които и България. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121, или поне така би трябвало.

Консерванти – Те са от Е200 до Е299. Използват се главно в бирата, виното, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, оцета, продукти от домати и картофи.

За изключително канцерогенни се смятат консервантите от Е210 до Е217. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249, Е330, Е131, Е240 и Е142.

У нас са разрешени едни от най-отровните - консервантите Е250, Е252 и Е254, които обикновено се добавя към кренвирши и наденици. В някои държави употребата им не е разрешена.

Добавки - От Е300 до Е399. Това са всички антиоксиданти и киселинни регулатори, които се използват в маргарин, мазнини, течни шоколади, бланширани картофи.

Подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания, но у нас се радва на широка популярност. Води до мигрена и ракови заболявания.

Виж също кои са най-опасните консерванти на нашия пазар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Борислав
Борислав
Какви консерванти има във виното?
15.11.2015 19:47
1
Покажи всички подкоментари
пани
пани
По Великден бях на гости в мои познати, които живеят в Люксембург. Оказа се, че там поради забраната на всички тези оцветители, Е-та не се продава боя за яйца. Тогава боядисахме всички яйца с позабравените бабини методи - люспи от червен и жълт лук и др. А у нас Е-тата са навсякъде и особено в разните безалкохолни, сокчета, близалки, сладкиши, все неща които децата ни ядат.

15.09.2013 10:10
3
Delfina
Delfina
Подсладител Е952 се сряща почти във всички сокове, газигани напитки и сладки лакомства (в някой просто не е отбелязан като номер, а с наименованието си) среща се дори в бозата която преди се водеше за полезна.
Има и още доста Е-та които в България не се контролират и са позволени, а всъщност са опасни и забранени почти по цял свят.
13.09.2013 13:50
2