Индексът Е250 е по-известен като натриева сол, получена от азотиста киселина. Тази хранителна добавка има основна роля в това да фиксира или подобрява цвета и да служи като консервант в хранително-вкусовата промишленост.
Едни от основните характеристики на веществото е, че има бял или жълт цвят, кристална прахообразна форма и се разтваря добре във вода.
За какво се използва Е250?
Натриевият нитрит се използва предимно в производството а различни колбаси и пушени меса. Неговата основна функция е да им придава характерния розово-червен цвят. За целта обаче трябва да се използва ограничени количества нитрити, тъй като те са опасни за човешкото здраве.
В Европа Е250 е позволено като добавка само към солта, и то до количество от 0,6%.
Натриевият нитрит намира приложение и в други области, като например строителството, където се добавя към бетона. Освен това веществото служи:
- в производството на целулоза и хартия;
- в химичната и текстилната промишлености;
- в медицината;
- в металургията и в други области.
Относно човешкото здраве, натриевият нитрит спомага в лечението на редица болести като:
- анемия;
- сърдечни пристъпи;
- исхемична болест на сърцето;
- сърповидна-клетъчна анемия;
- мозъчна аневризма;
- белодробна хипертония и др.
Общоприето е, че хранителната добавка Е250 има токсичен характер и по същността си представлява канцероген.
Ако консумирате рибни или месни продукти, които са преминали през термична обработка с натриев нитрат, то това може да предизвика развитието на ракови заболявания.
Коментари