Суроватка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Суроватка
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Суроватката представлява естествен млечен серум, който се получава като отпадъчен продукт при производството на различни млечни продукти. Позната е още като цвик.

Суроватката се получава при пресичане на казеина, който е един от белтъците, съдържащи се в млякото. Изглежда като полупрозрачна течност с белезникав цвят.

Състав на суроватка

Млечната суроватка се състои от около 93.7% вода, но в останалите 6.3% се включва всичко най-добро, което се намира в млякото. Основната част от сухото вещество на суроватката е лактозата /млечна захар/.

В суроватката се съдържат пълноценни протеини, които съдържат незаменими аминокиселини. Биологичната стойност на белтъците в суроватката е много висока – цели 112%.

В суроватката се съдържат малко количество млечни мазнини, които имат висока смилаемост и увеличават активността на ензимите. В състава на суроватката влиза пълен набор витамини от В-групата, витамини А и Е, холин, никотинова киселина. Суроватката е богата и на пробиотични бактерии, магнезий и калций.

Млечна суроватка

Суроватка в кулинарията

Суроватката може да се използва за приготвянето на различни коктейли и десерти. Суроватка, която е останала след приготвянето на извара, се прецежда и може да се смесва със зеленчукови и плодове сокове, както и с екстракти от различни билки. Суроватката се влага в направата на катми и вкусни хлябове, домашни баници и др.

Употреба на суроватка

Освен в кулинарията суроватката се използва за напояване на животни, за торене на земята; за производство на суха суроватка; за производство на хранителни белтъчни концентрати; за производство на лактоза, която намира широко приложение в хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия; за производство на биогаз.

Суроватката участва в процеса на получаване на биологично активни вещества; вещества с технологично приложение; за производство на едноклетъчен белтък.

Ползи от суроватка

Суроватката е изключително ценна за здравето. Тя помага при редица заболявания на храносмилателната система, забавя газообразуването и гнилостните процеси, нормализира чревната микрофлора.

Заради наличието на голямо количество витамини от В-групата суроватката със сигурност може да служи като успокоителна напитка. Напитки на основната на суроватка влияят положително върху емоционалното състояние.

Суроватката съдържа много водноразтворими витамини, което означава, че може да предпази тялото от скрити дефицити на витамини, което е изключително важно в периоди на отсъствие от трапезата на плодове и зеленчуци.

Суроватка от мляко

Суроватката има важна роля и в лечебното хранене, особено на по-възрастните хора. Консумация на суроватка преди храненето може да намали стомашната секреция на солна киселина.

Протеините на суроватката се използват за приготвяне на детски храни, защото съставът им е по-близо до този на майчиното мляко. Тя се препоръчва и на хора с проблеми в теглото, използва се за намаляване на затлъстяването и профилактика на свръхтеглото.

Диетолозите препоръчва една чаша суроватка за старт на деня. Това укрепва имунитета и способства за подмладяването на организма, а тайната естествено се крие в уникалния ѝ състав.

Суроватката помага да се преодолее желанието за сладки храни, а редовната ѝ употреба повишава серотонина, подобрява кръвообращението и укрепва нервната система. Млечната суроватка се препоръчва при ревматизъм, хипертония, стенокардия, атеросклероза, коронарна болест на сърцето и др.

Разкрасяване със суроватка

Суроватката не само поддържа здравословното състояние, но оказва много добро действие върху кожата и косата. В козметиката навлизат все повече продукти на базата на млечна суроватка. В суроватката са открити ниско молекулярни белтъци, регулиращи процесите на растеж и възстановяване на клетките.

Тя има и антиоксидантна активност, забавяща процесите на стареене. Регенериращите ѝ свойства правят млечната суроватка един наистина ценен козметичен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес