Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дългото дъвкане увеличава ползите от храната

Дългото дъвкане увеличава ползите от храната

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Дъвчене
Метален сушилник за съдове на два етажа-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
49.10 лв.

Истинността на всеизвестния факт, че колкото по-дълго и активно се предъвква храната, толкова по-малко от нея се губи при преработка в организма, наскоро бе потвърдена от д-р Ричард Мейтс, професор по хранителни науки в университета „Purdue”. Той е провел експеримент, който доказва твърдението.

Изследването било кратко, но много ползотворно. Група доброволци в продължение на три дни се хранела само с равни количества бадеми и вода. Те били разделени в три групи, като едната трябвало да дъвче храната си само по 10 пъти преди да се преглътне, втората - по 20, а третата - по 30 пъти.

На третия ден участниците били подложени на специални измервания на фекалните мазнини, чрез които да се определи колко енергия е била поета от организма и колко е отделена и похабена.

Сладки неща

Резултатите са повече от интересни - в изпражненията на третата група са регистрирани най-малко мазнини, което означава, че храната се е усвоила най-добре при тях, за разлика от другите две.

Това обаче не е всичко. Оказва се, че дъвченето влияе и на това до каква степен ще бъдат разградени полезните съставки от приетата храната. Например консумацията на бадемите може да се извършва по два начина.

Първият е чрез минималното количество сдъвкване. Той предразполага към по-засилено освобождаване на белтъци. Вторият вариант е с търпеливо и продължително сдъвкване и съответно - към по-изразено освобождаване на витамин Е.

Стомах

Учените подчертават, че когато гледаме съдържанието на дадени продукти, решаващият фактор, който трябва да вземем предвид, е именно сдъвкването на храната. В съдържанието данните са обобщени, като не е отчетен начинът и продължителността на механичното сдъвкване на храната. По този начин степента на усвояването им от храносмилателната система е неясна.

Спрямо всичко казано дотук става ясно, че колкото повече време отделяме на сдъвкването на храната, толкова по-големи ползи извличаме от нея, паралелно със занижения калориен прием. Специалистите препоръчват една хапка да се сдъвче 40 пъти.

Границите обаче варират и реално около 25 сдъвквания са достатъчни да я превърнат в полутечна. Друг важен момент е тя да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се омеси в максимална степен със слюнката, която има разграждащи свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest