Смокини

AdminAdmin
Администратор
95242k
Смокини

Смокините са плодовете на смокиновото дърво, което расте в тропичните, субтропичните и по-рядко в умерените климатични зони. Дървото достига от 3 до 10 метра височина, листата му са големи, а плодовете имат формата на малки торбички с размери от 3 до 5 см. Цветът на плода смокиня се променя от светло към тъмнозелен и с узряването - кафяв.

История на смокините

Доказателства за съществуването на смокините са намерени в разкопките на неолитни райони, датиращи от към 5000 г. пр. н.е. Древните гръцки цивилизации са ценели високо смокините и са познавали почти 29 разновидности от тях. Легендата твърди, че смокинята е есенен плод, който е открит от гръцката богиня Деметра и смокиновото дърво все още се счита за свещено в много райони на Средиземноморието. Римляните са считали, че смокините са били дарявани от Бакхус, Богът на виното и той е почти винаги изобразяван с корона от смокинови листа.

Произхождащи от Западна Азия, смокините са били разпространени в Средиземноморския район чрез миграцията на хората. С времето тяхното култивиране се разпространява в Западна и Централна Европа, в районите, простиращи се между Афганистан в Азия до Германия и дори Канарските острови. В средата на петнадесети век смокините биват пренесени и в Англия и от тогава смокиновите дървета се увеличават и в градините на заможните домакинства в Китай. Европейският сорт смокини се пренася в Индия, Япония, Южна Африка и дори Австралия. В Новият свят, те се пренасят през 1560 г., но достигат САЩ през 1699 г., когато първите смокини са засадени във Вирджиния.

Смокините са може би един от първите плодове, които са били изсушавани и съхранявани. В древна Гърция, смокинята се е считала за ценен и свят плод и износът им е бил забранен.

Пресни смокини

Митридат, гръцкият цар на Понт обявява смокините като лек за всички заболявания и е било задължително за всички негови поданици да ядат смокини ежедневно. За да им отдаде чест, смокини са били връчвани на победителите в гръцките олимпиади. Това, че древните гърци и римляни са почитали смокините изключително много се доказва от широко разпространеното вярване, че смокините са складове на полезни хранителни вещества и могат да бъдат използвани, за да лекуват почти всички известни на тях заболявания. Смокините са били любимите плодове и на Клеопатра.

Състав на смокините

Съдържанието на витамини в смокините е много малко, но за сметка на това те имат много богат минерален състав. Те съдържат калий, калций, натрий, желязо, магнезий, фосфор. Все пак в смокините има умерена доза витамини - К, В1 и В6. Смокините имат най-високото съдържание на фибри сред всички плодове и зеленчуци. Само една смокиня осигурява 20% от препоръчителната доза фибри на ден.

В 100 г пресни смокини се съдържат 25 калории, а в 100 г сушени смокини има 100 калории.

Избор и съхранение на смокини

Смокините в пресен вид са едни от най-лесно ферментиращите плодове. Поради тази причина ви препоръчваме да купувате смокини в ограничени количества, които могат да се изядат за ден или два. При избор на смокини трябва да обърнете внимание върху кожата им - по нея не бива да има разкъсвания, хубаво е да бъде мека и гладка. Цветът на смокините е зелено-кафеникав. Пъпчето, намираща се в долната им част трябва да се е изсъхнало и през него да се прокрадват малки капчици нектар от сърцевината на плода. На пипане плодовете трябва да са леко меки, но и да оказват известна съпротива при опит за промяна на естествената им форма.

Смокини в кулинарията

Сладко от смокини

Освен полезни, смокините са и много сладки плодове, със специфичен привкус, който напомня този на орехите. Едно от най-честите приложения на смокините е консервирането им в мармалади и сладка от смокини. Замразените и захаросани смокини са рядко срещани в нашата страна, но за сметка на това се внасят от Турция или Гърция. Смокините са много вкусни и в суров вид, но се продават сезонно - през пролетта и лятото.

Сиропът от смокини е използва за дресинг на сладкиши. Почитателите на нестандартните вкусове могат да съчетаят смокини с ястия с меса или пък със сирена. Любима на много хора рецепта е пилешкото с моцарела и смокини.

От смокините се правят напитки, използват се в мъфини и сладкиши, торти и други сладки изкушения. Влизат в състава на плодови салати и мюсли, каши и различни здравословни закуски.

Зелени смокини

Ползи от смокините

Смокините са наистина силно питателни и съдържат почти всички хранителни вещества, които са необходими за растежа и изграждането на човешкото тяло. Смокините съдържат желязо, калий, бета каротин (с анти-стареещи свойства), както и бензалдехид (анти-канцерогенен компонент) и флавоноиди. Те също така съдържат и храносмилателния ензим, наречен фицин. Съдържащите тези хранителни вещества смокини, са полезни за предпазване от запек (с тяхното високо съдържание на диетични фибри), анемия, а също и за предпазване от рак.

Малко известен факт е, че смокините съдържат химикалът псорален, който е бил използван в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на болести, свързани с пигментацията на кожата.

Хранителните вещества, съдържащи се в смокините са особено полезни за нашия стресов начин на живот днес. Една четвърт чаша смокини осигурява почти една пета от ежедневно необходимите дози диетични фибри за добро храносмилане. Тя също доставя 1, 2 мг (6%) желязо, 53 мг (6%) калций и 244 мг (7% от дневната доза) калий, от които тялото ни се нуждае. Смокините не съдържат мазнини, натрий и холестерол.

Те са също една от най-добрите алтернативи на захарта. Пюрираните смокини могат да бъдат използвани като подсладители в много рецепти.

Сушени смокини

Вреди от смокините

В редки случаи може да се проявят алергии към вкусните плодове. При съмнение за свръхчувствителност се препоръчва консултация с алерголог.

В смокините се съдържат оксилати - естествени съединения, които, ако попаднат в тялото в по-големи концентрации кристализират и могат да предизвикат здравословни проблеми. Сушените смокини са третирани със сулфити и серен диоксид, което позволява запазването им за по-дълго време. Ако сте чувствителни към серни продукти бъдете по-внимателни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
55
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Просто жена
Просто жена
17.08.2014 13:43
Извинете,но цвета е лилав на смокинята след узряване,а след сушене е кафяв!!! :)Иначе статията е добра.
4
0
Аз
Аз
19.07.2013 22:12
"Замразените и захаросани маслини са рядко срещани в нашата страна, но за сметка на това се внасят от Турция или Гърция." ?!
5
1