Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Човешкият език също има шесто чувство

Човешкият език също има шесто чувство

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Език

Човешкият език също има шесто чувство, като освен вкусовете за сладко, кисело, солено, горчиво и люто може да различи и вкуса на въглехидратите, установи новозеландско проучване.

От резултатите става ясно защо храните, които са по-богати на въглехидрати, са по-вкусни за хората от диетичните храни.

Според авторите на проучването от университета в Окланд човешкият мозък може да разбере, когато консумираме богати на въглехидрати храни, понеже те имат стимулиращ ефект върху него.

В тестовете хората е трябвало да приемат две изкуствено подсладени течности с приблизително еднакъв вкус, като разликата е била само в добавените въглехидрати към едната течност.

Оказало се, че доброволците са успели да усетят разликата в течностите, като повечето от тях са избрали течността, която съдържа въглехидрати.

Хранене

Също така тестовете са отчели показване на активността в мозъка с 30%, когато се е приемала течността, съдържаща въглехидрати.

"Оказва се, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви" – заявил Никълъс Гант от изследователския екип.

По-рано този месец беше доказано и че негативните емоции влияят отрицателно на храненето. Проучване показа, че депресираните, самотните и изнервени хора се хранят по-лошо в сравнение с хората, които често изпитват положителни емоции.

Хората, които са склонни да похапват под въздействието на негативни емоции, консумират хранителни продукти, които не се препоръчват от здравните експерти.

Самотните, изнервените и депресираните са склонни да похапват снаксове и храни с голямо съдържание на мазнини и захари, които улесняват затлъстяването.

Изследването обхванало 7378 мъже и 22 862 жени. Резултатите показват, че под въздействието на негативни емоции човек лесно посяга към бисквитите, сладкишите и шоколад.

Резултатите разкриват и че жените са по-подвластни на емоционалното хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest