Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от дива къпина

Здравословни ползи от дива къпина

МаринаМарина
Джедай
15642
Дива къпина

Известна още като Rubus chamaemorus или жълта къпина, дивата къпина много прилича на малините. Тези плодове са много меки, сочни, с тръпчив вкус, заради което рядко се похапват в прясно състояние, а когато узреят имат кехлибарен или златисто жълт цвят.

Обикновено растат в планинските райони на Европа, Русия и Скандинавия, като са много чувствителни към сухия климат. От диви къпини се приготвят сокове, конфитюри, ликьори, използват се като добавка в различни десерти и други. Те служат и за направата на козметични продукти – за коса, кожа и т.н.

Тези плодчета за изключително богати на Витамин А, С, В1 (Тиамин), В2 (Рибофлавин), В3 (Ниацин), също протеини, въглехидрати, Калций, Желязо и Фосфор. Съдържат естествени мазнини и са слабо калорични.

Дивите къпини са едни от най-богатите източници на Витамин С, като съдържанието е 4 пъти повече от това в портокалите. Благодарение на мощното си антиоксидантно действие те се считат за много полезни при инфекции на пикочните пътища – под формата на чай направен от листата, а някои и за лечение на скорбут (болест, която се появява при недостиг на Витамин С). В плодовете можем да открием още Витамин Е.

Приемът на тези плодове е полезен и за кожата благодарение на съдържанието на каротин, омега-3 и 6 киселини и фитостероли. Честият прием на диви къпини не само укрепват кожата, но и я правят да изглежда по-красива от преди.

Диви къпини

Дивата къпина е полезна много за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, като подпомага функциите на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Друга полза е способността им да предотвратяват появата на анемия, по тази причина приемът им често е от полза за подобряване усвояването на желязо и лечение на хронична умора, характерни за състоянията на анемия.

Едно от потенциално значимите ползи за здравето от дивата къпина е наличието на елагова киселина (силен антиоксидант), която се оказва е с антиканцерогенен ефект (противораков). При проучвания върху животни е доказан положителният ефект от похапването на диви къпини, които потискат растежа на туморните клетки.

За съжаление ползата не е изследвана в дълбочина при хората. Плодчетата са с доказан ефект обаче за предотвратяване на страничните ефекти от химиотерапия при рак на простатата.

Освен това дивата къпина подсилват имунната защита на организма. Плодовете се борят срещу много инфекциозни причинители, както и са полезни при простудни заболявания. Те улесняват зарастването на раните, забавят стареенето, подпомагат още здравето на венците и зъбите. Използва се и като диуретик, за стопиране на вътрешен кръвоизлив и подобряване на храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest