gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да спрете да купувате маргарин?

Защо трябва да спрете да купувате маргарин?

МаринаМарина
Джедай
15686
Маргарин

Маргаринът е създаден през далечната 1870 година във Франция, като е пренесен в САЩ още през Първата Световна война. Тогава той е бил най-изгодният начин за изхранване на населението. И от 1998 година до сега САЩ притежават патента за производството на маргарин. Евтин, с голяма годност и лесно достъпен, този продукт е много използван и днес въпреки доказания нулев коефициент на полезни действие.

Той представлява смес от хидрогенирани растителни масла, емулгатори, витамини, оцветители и други. И ако не е боята в него, едва ли някой би си и помислил да го купува и консумира. Обичайният му цвят е сивеещ и плътен и в крайна сметка много неприветлив.

Богат на трансмазнини, маргаринът оказва неблагоприятно въздействие върху здравословното състояние на човека и колкото по-твърд е той на стайна температура, толкова е по-богат на трансмазнини.

Тези масти повишават лошия холестерол и така се увеличава рискът от развитие на коронарна болест на сърцето. Освен това намалява стойностите и на добрия HDL холестерол. Изследване, направено в Бостън, показва, че при хората, които консумират повече растителни мазнини, има два пъти по-високи рисковете от поява на сърдечен удар.

Проучвания доказват, че трансмазнините повишават риска и от развитието на злокачествено заболяване на гърдата. Доказано е, че маргаринът намалява и качеството на кърмата, защото става богата на трансмазнини.

Нещото, което може да ви откаже да купувате маргарин, е, че неговата консумация води до намаляване на имунния отговор, създавайки условия за лесна заболеваемост. Не по-малко важен е и фактът, че намалява и инсулиновия отговор. Трансмазнините увеличават кръвните нива на инсулина, увеличавайки риска от развитие на диабет.

Маргарини

Във времето се оказва, че дори наситените мазнини, съдържащи се в чистото масло, са по-благоприятни, отколкото тези в маргарина. Разбира се, не трябва да се прекалява с приема и на масло, което важи и за други храни, съдържащи наситени масти. Такива са например животинските мазнини, кашкавалът и сиренето, ядките и семената, тъмният шоколад и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest