Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при готвене на водна баня

Правила при готвене на водна баня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
разтопяване на шоколад на водна баня

Варенето, както всеки друг метод за приготвяне на храна, притежава както своите предимства, така и своите недостатъци. Този метод за топлинна обработка на храната е може би най-древният. През хилядолетията се е превърнал в една от най-добрите варианти за приготвянето на вкусна и здравословна храна. Варенето е и най-често използваният метод в съвременната кулинария.

Процесът на варене представлява термична обработка на храна в течност. При нея топлината се разпределя равномерно. Нормалното варене протича при температура 100 градуса. Ако в течността е добавена сол, тя се покачва на 107 градуса. Когато течността кипне, тя се намалява до 90 градуса. При необходимост температурата може да се редуцира до 80 С.

Има няколко вида варене: в кипяща вода, в студена вода, на пара и на водна баня.

Варенето на водна баня е един от най-бавните процеси. За да се справите успешно с тази трудоемка задача, трябва задължително да се следват някои правила. Водната баня е сред най-широко използваните методи в диетичната кухня. При него продуктите не се прегряват, а на повърхността им се образува тънка коричка. Така те стават по-лесно смилаеми и много вкусни.

Сместа, която ще се вари, се поставя в съд, а той в друг, пълен с предварително сгорещената вода. Варенето на водна баня никога не бива да започва в студена вода. Топлината на водата също така зависи от типа ястие. Тя може да е или вряла или около 80 градуса, за приготвянето на крем карамел например.

разбити яйца

При процеса на самото готвене, част от водата може да се изпари много бързо. Поради това трябва да се прибавя още, но задължително със същата температура.

За да се амортизират въздушните мехури от кипенето и за да бъде врящата консистенция стабилна, в самия съд се поставя решетка или подложка, най-добре от дебела хартия.

Водната баня с гореща вода е перфектен начин да се стопли готовият крем. За да се охлади пък се слага на водна баня със студена вода. През цялото време на готвенето на водна баня сместа се разбърква енергично с бъркалка.

На водна баня можете да разтопите шоколад, за да си направите шоколадов кувертюр. Или просто си направете вкусен крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest