Латинката у нас е позната като красиво цвете, което краси почти всяка градина. Малцина знаят, че то се използва и като подправка в кулинарията.
Латинката притежава леко парлив вкус, което я прави прекрасна за овкусяване на меса, зеленчукови ястия и различни видове майонеза. Най-често листата ѝ се използват за овкусяване на сьомгата. Плодовете на латинката се мариноват и служат за подправяне на различни ястия и студени салати.
Освен цветовете в кулинарията се използват и семената от латинката. В чистия си вид те се влагат в състава на различни сосове и студени закуски. Със семена от латинка се ароматизира и оцет. Той се използва най-често за подправяне на салати, сосове, супи, риби.
Неузрелите семена на латинката се мариноват и се използват като заместител на каперсите. Някои от видовете латинка образуват ядлива подземна грудка, която е основен източник на храна в някои части на Андите.
Сьомга с латинка
Необходими продукти: 8 филета от сьомга, 3/4 ч. ч. листенца от латинка, 1/4 ч.ч. балсамов оцет, 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен лук, 1/2 ч.ч. зехтин, 1/2 ч.л. семена от копър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: За да се овкуси сьомгата, се приготвя т.нар. винегрет от латинки. За целта балсамовият оцет, нарязаният лук, зехтинът и копъровите семена се смесват. Подправят се със сол и черен пипер на вкус и им се добавят накъсаните на по-малки парченца листа от латинки.
Филетата сьомга се намазват добре с по малко зехтин от двете страни и се пекат на скара или на тиган. Когато са готови, се разпределят в чиниите за сервиране и се поливат с винегрета. Ястието се поднася топло.
Ароматът, който придават латинките на всяко ястие, в което се влагат, не може да се сравни с никой друг.
В народната медицина латинката се използва за намаляване на потенето при туберкулозни и спирането на кашлица. Тя действа отхрачващо. Семената от растението пък имат изразен слабителен ефект. Ползват се и като средство срещу скорбут.
Коментари