Всеки знае, че с ароматни подправки ястията стават много по-вкусни. Ароматът им ще е наистина невероятен, ако добавите билки или дори цветя в тях.
Щипка мащерка е подходяща за подправяне на различни видове ястия от месо и дори за подправяне на пици. Ако нямате подръка сушена мащерка, използвайте пакетче с чай от мащерка – ястието ще има прекрасен аромат.
У нас не е много разпространена консумацията на глухарчета, но във Франция те се развъждат като растение за салата – използват се листата. В горчивите листа се съдържат полезните вещества на глухарчето, които подобряват храносмилането и обмяната на веществата.
За да се направи салата от листа от глухарчета, съществуват няколко начина. Единият е да се залеят с вряла вода, но тогава се получават прекалено меки листа, които са приятни само за употреба в супи.
Друг начин е нарязаните листа да се залеят със солена вода – 1 супена лъжица за 1 литър вода и се оставят за половин час, за да се махне най-силната горчивина.
Третият начин е да лишите растението от светлина – покривате го с кутия или желязна купа, подходящо е да се покрие и с черен найлон. След една седмица могат да се откъснат листата, които са бели и хрупкави.
В свежите салати можете да добавите цветове от маргаритки. Това се прави предимно в Англия, където с цветове на маргаритки се украсяват салати и сандвичи.
Латинката може да се използва като добавка за различни видове салати. С цветове на латинка можете да украсите различни видове паста, които ще станат още по-вкусни.
От листата на латинката се приготвя сос песто, като се използват листата на това цвете вместо традиционния босилек. От листата на латинката ще получите вкусни и изискани сармички.
Много вкусни стават цветовете на латинката, ако се напълнят със смес от меко сирене, нарязана на дребно пушена сьомга, няколко капки лимонов сок и зелени подправки.
Можете да използвате за вегетарианско ястие цветовете на тиквичките. Освен че са много красиви, те са и много вкусни, ако се панират.
Коментари