gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Домашната ракия била опасна

Домашната ракия била опасна

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Ракия
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.
Виж ››

Изобщо не е истина, че домашната ракия е по-безопасна от тази, продавана в търговските обекти. Произведенията на този тип домашен алкохол съдържат цианидна киселина, естери, висши алкохоли, алдехиди и тежки метали, заради които любителите на чашката могат да се отровят, пише 24 часа.

Въпреки влошената продукция и тази есен казанджийниците в страната не останаха без работа. В казаните без проблем се слагат изгнило грозде, смачкани плодове и какво ли още не, с едничката надежда да се получи ферментация.

Оказва се, че за повечето пиячи не е от толкова голямо значение от какво ще се майстори алкохолът, а да има такъв и то в обилни количества.

Според експертите при изваряването на ракия от изключително важно значение е качеството на суровината. Стопаните обаче правят алкохол от всякакви вторични суровини, включително изгнили плодове с костилки, компоти с високо съдържание на метанол и дори развалени конфитюри.

Друг голям проблем при производителите на домашна ракия според експертите е това, че те не отделяли така наречения първак, който съдържа метилов алкохол. Но не само това застрашава здравето на пиячите.

Домашна Ракия

По думите на специалистите при плодовите ракии е опасна съставка и циановодородната киселина, която някога е служела химическо оръжие, тъй като блокира клетъчното дишане. Не всички от хората, варящи шльокавица, са наясно с това, че въпросната киселина се пренася от костилките, оставени в джибрите.

Другите отровни вещества са естероалдехидната фракция и алкохол С3 и С5, обясняват експерти от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

В ракията има повече от сто съединения, а опасните алкохоли не са никак малко, понеже селските казани не отделят така наречените висши алкохоли, които застрашават здравето ни. Ето защо от някои домашни шльокавици може да се умре от 20-30 грама.

Обикновено хората си мислят, че домашната ракия е по-удачният избор, защото не могат да са сигурни какво има в купената. Това обаче е голяма грешка, тъй като технологията на изваряване е доста примитивна, обясняват още специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Светослав
Светослав
30.12.2015 18:33
Пълни простотии
6
0
Обикновен човек
Обикновен човек
19.12.2015 22:47
Тези господа производители нали са се научили как се прави ракията именно от дядовците по селата. И сега се обръщат и казват - О, вие нищо не разбирате!

Сигурно се шегувате. По-добре изтрийте тази статия, за да не се излагате (освен ако не са ви платили много)
9
0
Анонимен
Анонимен
19.12.2015 22:43
Да, и хлябът, млякото, медът и свинското са канцерогенни, нали....
Наистина ли смятате, че има толкова прости хора, които да повярват на тези неща?
8
0
дамаджан
дамаджан
05.11.2015 08:48
Платена статия. Сигурно спирта и оцветителите от който се правят купените ракии е по - полезен.
8
0
emichol
emichol
27.09.2015 01:25
a tazi v magazinite ot drven spirt neeli po opasna..
9
0
Не пия ракия
Не пия ракия
04.09.2015 00:25
Даа, опасна е за бюджета. Ако беше опасна, едва ли столетниците щяха да изкарат толкова. Аз не пия ракия, но има баби и дядовци на по 90 години, които сутрин с кафето си пийват по няколко глътки ракийка
12
0