Нови изисквания от Европейския съюз ще наложат промени върху етикетите на месните продукти по стандарт Стара планина, съобщи Светла Чамова от Българската асоциация на месопреработвателите.
“Става дума за дребни детайли в съдържанието, които обаче трябва да се коригират” – заявява експертът пред вестник Монитор и добавя, че още следващата седмица ще бъдат обсъдени промените на етикетите.
Новите етикети върху храните се въвеждат заради европейските изисквания, които настояват потребителите да са по-информирани относно съдържанието на храните, които купуват.
Много от нашите фирми обаче срещат големи трудности с новите етикети, макар че до въвеждането на наредбата остава само около 1 месец. От бранша казват, че трудно ще изпишат цялата информация, която изискват от ЕС на одобрения шрифт.
Именно заради това по време на международната изложба Месомания тази година ще има специален щанд, където за първи път експерти от Българската агенция по безопасност на храните ще помагат на фирмите за верификация на техните етикети.
Изложението Месомания стартира на 5 ноември в Интер Експо Център-София, където потребителите ще могат да си купят наистина качествени месни продукти.
Светла Чамова добавя и че повечето от родните производители отказват да работят с големите хранителни вериги заради много такси и предпочитат да продават продукцията си в специализирани магазини.
Месопроизводителите твърдят, че само в подобни търговски обекти могат да си купят наистина качествени продукти, приготвени по стандарт. Такива магазини се появяват постоянно в столицата.
"Категорично отказваме да работим с големите хипермаркети, защото надуват цените ни до непродаваемост" - сподели Иван Костов - мениджър операции от свиленградския месокомбинат Бурденис.
Костов сподели, че един от малкото опити за съвместна работа е пропаднал, след като колбас, който фирмата предлага по 20 лева на едро, се озовал по рафтовете на търговските вериги с надценка от почти 100% и етикет 38 лева за килограм.
Коментари