Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Хлябът удря 2 лв. заради слаба реколта

Хлябът удря 2 лв. заради слаба реколта

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Хлебни изделия

Очаква се цената на хляба след Нова година да стигне 2 лева според прогнози на производители, направени пред вестник Всеки ден. Причина за по-високите стойности тази година е слабата реколта.

Обилните дъждове през цялата година са съсипали голяма част от насажденията и стотици хиляди декари земеделска продукция ще останат без добив на пшеница.

По-малката продукция ще доведе и до покачване на цените, като е много вероятно насъщният след Нова година да се продава между 1.80 и 2 лева.

Хляб

Земеделците се надяват поне част от загубите им да бъдат покрити от държавен фонд Земеделие, като от националното дружество са поискали производителите да опишат пораженията през тази година.

Промяна на стойностите на хляба в посока нагоре се прогнозира и заради поскъпването на тока през следващата година.

Още през ноември хлебарите обявиха, че ще покачват цените, макар че брашното като стока поевтиня. Истинският пик обаче се очаква след Нова година.

По-скъпо ще се продава не само хлябът, а и останалите хлебни изделия. Поскъпване ще има и при кифлите, баничките и останалите закуски.

Предполага се, че кашкавалката от левче ще скочи на 1.30 лева, а кифлите ще се продават за 1.50 лева.

Хлебари от страна са категорични, че с покачването на цените трябва да бъде засилен и контролът върху стоките, тъй като според последните анализи българинът яде един от най-некачествените хлебни изделия в Европейския съюз.

Към момента на нашите пазари свободно се търгуват тестени произведения под 90 стотинки, за които няма никаква информация от какво точно са приготвени.

Около половината хляб, който се продава у нас, е с много ниско качество заради слабата хигиена, неквалифицираната работна ръка, некачествената суровина и старите машини, при които се пече насъщният.

Според анализи на брашна ежедневно в страната ни се консумират по 2 милиона хляба с ниско качество, които са изпуснати от инспекторите на Българската агенция пи безопасност на храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest