Жълтъци
Egg YolksŽumanca

Жълтъци

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Жълтъци от кокоши яйца
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Жълтъкът е една от трите основни части на яйцето (черупка, белтък и жълтък). А както знаем яйцата се снасят от женски птици и влечуги. Нарича се така заради жълтеникавия си цвят, който при различните яйца е различен. Размерът на жълтъка също зависи от произхода на яйцето. Смята се, че той притежава най-голямото относително тегло и се явява най-значимият хранителен компонент в яйцето. Жълтъците са изградени от жълтъчна обвивка, жълтъчно кълбо и зародиш.

Този компонент на яйцето успява да се позиционира в неговия център с помощта на две белтъчни връзки. Голяма част (почти половината) от съдържанието на жълтъците е вода. Жълтъците се употребяват предимно като хранителен продукт, макар че нерядко служат и за други цели. Обикновено се използват жълтъци на яйца от кокошки, пуйки и гъски. Някои се спират и на жълтъци от яйца на щраус. В Африка с удоволствие се похапват жълтъци от яйца на токачка. У нас най-често се консумират жълтъци от кокоши яйца.

История на жълтъците

Яйцата се консумират от човечеството от незапомнени времена. След като птиците биват опитомени от нашите прадеди, в менюто на древните започват да присъства все по-често и ценното жълто топче, наречено жълтък. В различните култури се употребяват жълтъците на яйца от различен произход. Предполага се, че около 1400 година преди н.е. в Египет са се консумирали яйца от щрауси или поне това се вижда от изображения на гробница, датираща от това време. Жълтъците са се услаждали и на древните римляни, които не пропускали да закусят с яйца.

Всъщност любовта на римляните към яйцата станала причина те да измислят различни начини за тяхното консервиране. С напредването се измислят различни техники за преработка на белтъците и жълтъците. Така се стига до момента, в който през деветнадесетото столетие в яйчната промишленост става популярно сушенето на яйца. Благодарение на този процес двете части на яйцето се превръща в прахообразна консистенция. Брашното от сушени яйца се употребява от Американската армия в периода на Втората световна война.

Състав на жълтъци

Жълтъците са източник на много полезни вещества. Смята се дори, че златното топче е най-ценният компонент на птичите продукти. Големият яйчен жълтък ще ви зареди с близо шейсет калории. В жълтъците се съдържа витамин А, витамин Е, витамин В6, витамин В12, витамин В5, витамин К, витамин D, калций, желязо, магнезий, манган, мед, фосфор, калий и др.

Съхранение на жълтъци

Голяма част от рецептите налагат използването само на белтъци. Какво обаче да правим с жълтъците, които ни остават? Обикновено пресните цели яйца се съхраняват в хладилник от три до пет седмици, но когато жълтъците бъдат отделени, те се държат в хладилника, като се поставят в затворено бурканче със студена вода. Не трябва да се оставят така повече от три дни. Жълтъци не бива да се съхраняват до хранителни продукти със силна миризма, защото биха могли да поемат от нея. Когато избирате самите яйца, също не забравяйте да се подсигурите, че срокът им на годност не е изтекъл.

Ползи от жълтъци

Яйце на очи

Похапването на жълтъци, било то в сурово или в обработено състояния, има редица благоприятни ефекти върху човешкия организъм, тъй като жълтото топче е източник на куп полезни вещества. Все пак не можем да не споменем и факта, че според някои специалисти именно похапването на жълтъците в суров вид или в рохко състояние (а не варени, пържени или печени) е ключът към крепкото здраве. Според някои експерти жълтъците спомагат за нормализиране на нивото на хормоните. В жълтъка се съдържат хранителни вещества, които подпомагат не просто един орган от човешкото тяло, а очите, ноктите, кожата, зъбите, косата. Те са храна и за мозъка.

Вярно е, че в жълтъците се съдържа холестерол, но това не бива да ни отказва от приема им, защото именно той е необходим на човешкия организъм, тъй като участва в изграждането на стените на клетките. Когато жълтъците са подложени на топлинна обработка, те не могат да подействат така благоприятно, както в сурово състояние. Съществуват дори крайни мнения, според които преминалите през термична обработка жълтъци увеличават лошия холестерол и благоприятства за развитие на дегенеративни болести. Истината според трети се крие някъде по средата, затова пък те препоръчват яйцата да не се консумират сурови, но поне рохки.

Жълтъците допълват чудесно дневния хранителен режим. Похапването на жълтъци 2-3 пъти в седмицата може само да допринесе за доброто ви здравословно състояние. Разбира се, количеството на приетите жълтъци е строго индивидуално и зависи от дневната ни нужда и хранителната ни диета. Едно обаче е сигурно-приети рано сутрин, те дават енергия и осигуряват ситост.

Проучвания сочат също така, че жълтъците помагат за нормализирането на кръвното налягане. Неотдавна изследователи от университета в Албърта, Канада, откриха, че жълтъците имат в състава си две значими аминокиселини - триптофан и тирозин. Според учените два сурови жълтъка имат повече антиоксиданти от една ябълка. Години наред се коментираше, че жълтъците са източник на голямо количество холестерол, което, от своя страна, причинява сърдечни проблеми. Сега обаче специалистите смятат, че това са по-скоро митове и не бива да се подхожда с пренебрежение и скептицизъм към жълтъците.

Народна медицина с жълтъци

Яйчни жълтъци

Оказва се, че жълтъците се използват не само като хранителен продукт, но и като лек против някои неприятни състояния. Така например в народната медицина е известна рецепта с жълтъци против циреи. За целта всяка вечер трябва да се слага превръзка с този яйчен компонент върху засегнатата тъкан. Жълтъците влизат в употреба още при болно гърло и кашлица.

В такъв случай бабините рецепти съветват да се смеси един жълтък с ракия (1 с.л.), смлян джинджифил (една чаена лъжица), мед (150 г) и сок от един лимон. Всички съставки се разбъркват. От рецептата се взема по 1 ч.л. по няколко пъти на ден. Освен като лекарствено средство жълтъците се ползват и като продукт за разкрасяване. Те присъстват с редица рецепти, които придават блясък, еластичност и здравина на косата, а също свежест и мекота на кожата.

Жълтъци в кулинарията

Яйца и жълтъци

Най-сериозното и известно приложение на жълтъците е в кулинарията. Съществуват рецепти, за които е нужно суровото жълто топче да бъде отделено от белтъка. За целта можете да използвате много лесен трик. Счупете яйцето в чиния. След това вземете една добре измита пластмасова бутилка. Стиснете я не прекалено силно и насочете гърлото ѝ към жълтъка.

Когато спрете да натискате бутилката, тя ще засмуче жълтъка. После можете да го прехвърлите с лекота в друг съд. Този метод може да се използва за отделяне на няколко жълтъка. Отделените жълти топченца обикновено се употребяват като емулгатор в кулинарията. Известни са множество рецепти, така че да ги включите в яйчни кремове, пухкави кексове, сосове, салати и какви ли не други ястия.

Вреди от жълтъци

Жълтъците могат да съдържат салмонела. Ето защо някои специалисти препоръчват те да бъдат варени поне тринадесет минути. Винаги трябва да се следи и срока на годност на самите яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес