Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитринки: Как да сварим яйце с жълтъка навън?

Кулинарни хитринки: Как да сварим яйце с жълтъка навън?

Yana G.Yana G.
Готвач
100
Яйца

Ето една много интересна идея по случай наближаващите великденски празници. Яйцата са неизменна част от този празник и са първото и най-важно нещо, което присъства на всяка трапеза. Яйцата са продукт, изключително богат на различни полезни вещества и като цяло са страшно здравословна храна.

Великден е любим празник и на децата, те много се забавляват докато помагат в боядисването на яйцата и тяхната декорация.

Всички знаем приказката за златното яйце, но представете си изненадата на малките деца, когато четейки една от любимите книжки им покажете истинско златно яйце, приготвено от вас. Това става без абсолютно никакви оцветители, просто трябва да се обърнат позициите на белтъка и жълтъка.

Физичните основи на този опит се оказват сравнително лесни. Известно е че жълтъкът е по-тежък и по-плътен от белтъка. Ако започнем да въртим яйцето около неговата ос, с определена скорост, то под действието на центробежна сила жълтъкът от основата започва да се придвижва към черупката.

В резултат на това белтъкът и жълтъкът се смесват, а когато яйцето се свари и обели, се получава невероятният ефект на "златно яйце".

Препоръчва се този опит да се направи с пресни домашни яйца, защото предлаганите в търговската мрежа са доста плътни и промяната на тяхната структура ще стане по-трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Гледала съм клип, как яйцето се поставя в чорапогащник и се върти определено време. След това наистина ефектът е поразителен, но не съм изпробвала.
01.04.2016 20:05
Марина
Марина
Гледала съм процеса на клипче. Получава се доста ефектно :)
01.04.2016 18:53