Gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Жълта рогачка

Жълта рогачка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Жълта рогачка

Жълтата рогачка /Hydnum repandum / представлява вид базидиева гъба, която принадлежи към семейство Hydnaceae. Тя е разпространена в Азия, Северна Америка, Австралия и Европа. Този вид гъба се предлага в супермаркетите в Мексико и Канада. Жълтата рогачка е разпространена и у нас. Тя е позната още под названията овчи крак, жълта сърненка и жълта сърнена рогачка. В англоговорящите страни е наричана sweet tooth, hedgehog mushroom и wood hedgehog. В Русия тя е позната като ежовик желтый.

Шапката на жълтата рогачка е оцветена в бяло или жълто. Тя се отличава със своята неправилна форма. В началото е леко подвита, но с течението на времето става плоска. Диаметърът ѝ може да достигне до 13-15 сантиметра. Тя притежава суха повърхност, като при по-старите екземпляри дори се наблюдават неголеми пукнатини. Пънчето достига височина от 6 до 8 сантиметра. Има формата на цилиндър. То е обагрено в бяло.

Месото на Hydnum repandum е оцветено в бяло, като при по-старите представители на вида започва да жълтее. То е ядливо, но на вкус е леко горчиво. Дебело е и твърдо, но все пак чупливо. Притежава едва доловим характерен мирис. Ламелите на жълтата рогачка наподобяват иглички. Те покриват долната част на шапчицата. Оцветени са в бяло. Отстраняват се сравнително лесно от гъбеното месо. Когато гъбите са още млади, почти не се забелязват.

Събиране на жълта рогачка

Събирането на жълта рогачка, както и това на други гъби, трябва да се извършва единствено от опитни гъбари. Опасността гъбата да се сбърка не е голяма, но все пак това начинание не бива да се подценява.

Сезонът за събиране на този вид гъба стартира през месец юни и приключва през месец октомври, когато температурите започват да падат. Жълтата рогачка вирее както в широколистни гори, така и в иглолистни. Среща се самостоятелно или в групички, като се подава от земята. Обикновено се среща около сенчести дървета.

Жълтата рогачка трудно може да бъде объркана с друг вид, тъй като тя притежава характерни бодлички. Въпреки това има видове, които могат да подведат неопитните гъбари. Става въпрос за така наречения кози крак /H. Rufescens/, който може да се срещне на същите места като Hydnum repandum и също притежава иглички. Козият крак обаче се отличава от жълтата рогачка по по-дребното си тяло. Освен това шапчицата и игличките на този вид са оцветени в оранжево. Козият крак също се бере и консумира.

Други видове, които притежават иглички, са Auriscalpium vulgare и Creolophus cirrhatus. Първият вид се отличава с кафяво обагряне и дребно тяло. В миналото той се е консумирал, но днес по-скоро се избягва от гъбарите. Creolophus cirrhatus се среща по пънове на широколистни дървета. Не е отровен, но също консумацията му не е особено разпространена в страната.

Готвене на жълта рогачка

Месото на жълтата рогачка е подходящо за консумиране. Както вече разбрахме, то е без особена миризма, но с лек горчива нотка. Освен това е хранително и вкусно. За да се приготви правилно обаче, трябва да се обърне внимание на някои особености. Hydnum repandum е подходяща за консумация, докато месото е свежо и съответно бяло. След това гъбата не бива да намира място на трапезата ви.

Гъба Жълта рогачка

Преди да бъде подложена на термична обработка, шапчицата на гъбата трябва да бъде одрана от игличките, тъй като по-този начин се намалява горчивината на месото. След като гъбата се почисти, тя трябва да бъде подложена на продължително готвене. За да се отърват от горчивия привкус, някои кулинари изваряват месото с лимонов сок.

Гъбата е подходяща най-вече за пържене и варене. Тя може да участва в различни запеканки, яхнии и супи. Положително качество на плътното ѝ месо е, че след термична обработка не се свива значително. Във френската кухня употребата на жълта рогачка е много популярно.

Тя може да влезе в ролята на основно ястия, но също така може да се използва и като гарнитура към месни продукти или риба. Може да се овкусява с всякакви сосове (като пикантните са идеален вариант) и се добавя към всякакви салати. В Русия гъбата се похапва най-често в пържено състояние, комбинирана с лук и сметана.

Предлагаме ви рецепта с жълта рогачка, която е много подходяща за хора, които искат да подсилят имунитета си:

Необходими продукти: 400 г жълта рогачка, 1 авокадо, 1 стрък зелен лук, 4 супени лъжици заквасена сметана, 1 чаена чаша кълнове, 1 стрък магданоз, 1 стрък копър, лимонов сок, зехтин, сол на вкус

Начин на приготвяне: Гъбите се почистват и измиват. Попарват се във вряла подсолена вода. Добавя се и малко лимонов сок. След това се отцеждат и запържват в нагорещена мазнина до пълно омекване. Поставят се в купа и се смесват с нарязаното на кубчета авокадо и сметаната. Прибавят се още наситнените лук, магданоз и копър. Слагат се и кълновете. Салатата се овкусява и се разбърква добре.

Ползи от жълта рогачка

Оказва се, че жълтата рогачка има доста полезни свойства. Тя успешно успява да се пребори със стафилококи и други подобни бактерии. В китайската народна медицина от гъбата се приготвят различни отвари. Тя се включва и в някои компреси. Според народните лечители инфузията, приготвена от удивителната гъба, е способна да излекува дори тежка и продължителна депресия.

Консумацията на жълта рогачка действа укрепващо върху целия организъм, но най-вече подпомага нервната и дихателната система. Благоприятства и работата на стомашно-чревния тракт. От гъбата в някои страни се приготвят помади, които се поставят върху проблемна кожа. Те имат подхранващ и възстановяващ ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest