Рапично олио
Ulje od Repice

Рапично олио

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Рапично олио
Оливерник Horecano, 5 части на квадратна стойка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Оливерник Horecano, 5 части на квадратна стойка
22.80 лв.
Виж ››

Рапичното олио представлява растително масло, което в последно време започна да набира популярност и в родното готварство. То се добива от растението рапица, което е основна маслодайна култура на много места по света. Получава се при пресоване на дребните семенца на Brassica campestris esculenta. От няколко години рапични ниви се забелязват в северните части на страната.

Растението се прави впечатление със своите изящни наситено жълти цветове, които могат да се видят през пролетните месеци, когато растението разцъфтява. Рапицата вирее при умерен климат и не е много претенциозна. По тази причина е предпочитана за отглеждане в редица страни. Най-големите производители на това растение остават Китай, Германия, Канада и Франция.

История на рапично олио

Самата култура, от която се добива рапично олио, е използвана от човеците още 4000 години преди Христа. Тя произлиза от Средиземноморието, но впоследствие стига и до Азия. През тринадесетото столетие в Западна Европа рапицата се явява основна маслодайна култура. През деветнадесети и двадесети век маслото от рапица се употребява като смазочен материал при парните машини. По това време субстанцията не е особено популярна с кулинарните си качества заради своята горчивина.

Първоначално маслото от рапица съдържало почти 50 процента от токсичната ерукова киселина. Ето защо през двадесети век то било забранено от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. След това обаче канадци специалисти създали нов сорт рапица. От него се добива рапично масло, при което еруковата киселина да е не повече от два процента. То се използва в направата на маргарин.

Рапица

Състав на рапично олио

В рапичното олио се съдържат линолова и олеинова киселина. В него има още ерукова киселина. То се явява източник на витамин А, витамин Е, витамин D и витамин К.

Избор и съхранение на рапично олио

Когато сте на път да закупите рапично олио, първо проверете срока му на годност. Маслото добито от рапица е жълтеникаво и прозрачно и без особен мирис. То трябва да се запази такова и при правилно съхранение. За целта е нужно да се държи на тъмно и прохладно място, като бутилката на олиото трябва да е винаги добре затворена.

Готвене с рапично олио

Рапичното олио се употребява като заместител на зехтин или олио, като е допустимо да се ползва не повече от една супена лъжица от продукта на ден. Не е препоръчително той да се нагрява до високи градуси (над 180 градуса) и по тази причина се използва повече за овкусяване на студени продукти.

Ако все пак се нагорещи твърде много, субстанцията започва отделя аромат, напомнящ този на рибата. Успешно се прилага при подправянето на салати, дресинги, сосове, маринати и редица други блюда. Най-добре допълва вкуса на специалитети със свежи краставици, домати, чушки и гъби.

Вижте идея за салата с рапично олио, която е лека, но пък засищаща.

Салата с рапично олио

Необходими продукти: 300 г зелен фасул, 3 броя печени чушки, 1 супена лъжици цедено кисело мляко, 3 моркова (от туршия), 3 супени лъжици царевица от консерва, 2 скилидки чесън, 1 глава лук (малка), лимонов сок, рапично олио, сол

Начин на приготвяне: Измийте и почистете фасула. Сложете го да ври в подсолена вода, докато омекне. През това време нарежете печените чушки на малки лентички, а морковите на колелца. Смесете ги в купа и прибавете царевицата и киселото мляко. Когато зеленият фасул се свари, го измийте със студена вода и го отцедете. След това го поставете при останалите продукти. Накрая прибавете счукания чесън и нарязания на кръгчета лук. Овкусете с лимоновия сок, мазнината и сол. Разбъркайте и сервирайте.

Ползи от рапично олио

За момента учените не са единодушни по отношение на ползи от рапичното олио. Въпреки това някои специалисти са убедени, че до действа укрепващо върху целия организъм, тъй като в състава си съдържа ценни витамини. Според същите маслото от рапица способства за здравето и красотата на нотките, кожата и косата.

Ето защо то трябва да се ползва най-вече от дамите. Появи се твърдение, че олиото спомага за намаляване на излишните килограми в областта на корема. Нещо, което не се забелязва при други подобни продукти. Еруковата киселина, която се съдържа в него пък, участва в направата на медикаменти против неврологични заболявания. Рапичното масло е ценено и по друга причина - то може да се ползва като инсектицид.

Вреди от рапично олио

Няма как обаче да не споменем и негативите по отношение на рапичното олио. Диетолози и изследователи са на мнение, че то не само не помага на човешкия организъм, но дори и му вреди. Те съветват рапичното олио, а също и всички други преработени масла, незабавно да бъдат изхвърлени от кухнята. Според техните изследвания маслото, добито от рапица, оказва негативно влияние върху надбъбречните жлези, сърдечния мускул и щитовидната жлеза.

Учените обясняват, че попаднало веднъж в човешкото тяло, рапичното масло не се освобождава и остава като мастно натрупване по вътрешните органи. И независимо че все още не е категорично доказано въздействието на продукта върху човешкото здраве, той масово се употребява в производството на чипсове, бисквити, маргарин и много други хранителни стоки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest