Юни Блан

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Юни Блан
Органайзер за хладилник - 4.85л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Юни блан е популярен сорт грозде, който се използва активно в производството на свежи висококачествени вина. Той се отглежда значително в Италия, където е познат с наименованието Trebbiano. Разпространен е също във Франция, където е наричан Ugni Blanc и Saint Emilion. Среща се в Канада, САЩ (Калифорния), Аржентина, Испания, Португалия, Мексико, ЮАР, Гърция и Молдова. В България този сорт е райониран. Насажденията са характерни основно за земите около Бургас и Поморие.

Юни блан има овален и обширен лист, който е петделен. Повърхността му е покрита с мъх. По него се наблюдават големи и триъгълни зъби. Първоначално листът е зеленикав, но с настъпването на есенните месеци започва да жълтее. Цветът при този сорт е двуполов. Гроздът е сравнително голям, добил формата на конус.

Той е с не много дълга, дебела дръжка, която е жилава и твърда. Ще познаете Юни блан по зеленикавото му почти жълто зърно. То е дребно и заоблено. Месото му е сочно, с ненатрапчив вкус. То е покрито от прозрачна, жилава кожица. От зърната се добиват качествени бели трапезни вина и винен дестилат. У нас в Бургаско материалът се ползва в производството на бренди. Много често влиза в състава на купажни вина. Във Франция той е широко разпространен в областта Коняк. Материалът се използва при производство на прословутия френски коняк.

Юни блан се развива най-добре в песъчливо-глинести почви. Благодарение на тях този сорт може да разкрие най-голямото си очарование. Той е сред винените сортове, които узряват сравнително късно. Обичайно при него гроздоберът настъпва през първите дни на октомври. Ако Юни блан се отглежда в подходящи условия, расте бързо. За него е характерен и висок добив. Средно от един декар се получават до 1500 килограма грозде.

Достигайки консумативна зрялост, Юни блан вече притежава около 20 процента захари. По това време е висока и киселинността му. Положителна черта на Юни блан е, че засушаванията не му се отразяват. Ниските температури обаче не се отразяват положително на сорта и при едни такива стойности може да замръзне. Иначе друга положителна черта на Юни блан е, че зърното не се напуква и почти не загнива.

История на Юни блан

Съществуват сериозни спорове относно родината на Юни блан. Някои смятат, че тя е Франция. Въпреки това обширни насаждения от него присъстват в Тоскана. Което кара мнозина да твърдят, че именно там трябва да се търсят неговите корени. Юни блан е от сортовете с многовековна история. Известно е, че той е бил познат на хората още през римско време. Официалното му описване обаче е извършено доста по-късно.

Стари хроники показват, че той е описан в началото на четиринадесетото столетие от италианския ботаник Пиер Креченци. С течение на времето сортът, който първоначално е популярен само във Франция и Италия, придобива голяма известност и е пренесен в много други страни. В миналото се е считало, че добавянето на сорта към някои червени вина подобрява цветните им качества, както и издръжливостта им. Днес обаче винопроизводителите не са на това мнение.

Характеристика на Юни блан

Юни блан дава леки, фини и свежи вина, които притежават ненатрапчив аромат с цветисти нотки. Мекият и изискан вкус веднага бива разпознат от всеки любител на виното. Цветът на Юни блан е светъл до сламено жълт. Бързо се усеща и балансираният нежен вкус. При някои от вината се долавят плодови нотки, напомнящо за цутруси като лимон или грейпфрут. При тях качеството не се подобрява при отлежаване и по тази причина, стареенето не е препоръчително.

Поднасяне на Юни блан

Морски дарове с вино

Ако сте решили да поднесете няколко вида вина в една вечер, най-добре започнете с леките и светли вина. Следвайки това правило, Юни блан трябва да се сервира най-напред. При поднасяне температурата на виното трябва да е между 8 и 10 °C.

Поднасяйте виното в чаши, специално подбрани за леки и млади вина. Добра работа върши чашата тип лале. Ще я познаете по това, че горният ръб се отваря плавно навън. Тази чаша е малко по-издължена, за да не може деликатният аромат да излезе от съда твърде бързо. При разливане на алкохолната напитка отново не пълним чашата изцяло, а само 2/3 от нея или половината.

Хубавото на Юни блан е, че се съчетава с различни видове храни. Това означава, че питието би се комбинирало както с изискани специалитети, така и с блюда, достъпни за всеки бюджет. Подходяща добавка за Юни блан са ястия с риба и ракообразни.

Неотдавна учени доказаха, че белите вина са най-подходящият алкохол при консумация на риба и морски дарове. Според проучването бялото вино подобрява вкусовите качества на рибата, докато червеното ги подкопава и дори остава неприятно усещане в устата.

Сред най-апетитните добавки към бялото вино са задушена риба, риба с праз и мащерка, риба с млечен сос и риба на фурна.

Можете да комбинирате Юни блан още с варени раци по руски, суфле от раци, салата от раци или пълнени домати с раци и майонеза.

Някои гастрономи смело съчетават този тип вино и с различни сирена. Тук се препоръчва придържането към твърди и уханни кози сирена. Според мнозина виното може да се консумира и с различни зеленчукови салати със свежи зеленчуци или паста. Като се препоръчва храната да бъде подправени с шафран, мащерка, майорана или босилек. А тези аромати може да съчетаете в различни идеи за:

- рибен пастет;

- пълнени калмари;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес