Вие сте пристрастени към шоколада? Това означа, че следващите редове ще ви зарадват безкрайно много. Белгийски сладкар изобрети специално устройство за смъркане на шоколад, предаде Дейли Мейл.
Създателят на странната машинка Доминик Персон разказва пред пресата, че с изобретението си ще издигне консумацията на шоколад до нови сетивни центрове на насладата.
Машинката за смъркане на какаовите вкусотии била създадена едва ли не на майтап, разказва Персон. Той я направил за парти, на което бил поканен.
Купонът преминал при голям успех за изобретението, за което всички говорели и искали да изпробват. Идеята се харесала на няколко кулинарни експериментатори и вече машинката се среща в много ресторанти в Белгия.
Устройството представлява малък механизъм с бутон за пускане и две малки лъжици. Когато човек приближава машинката до носа си и натисне спусъка, какаото се изстрелва в носа му.
На местата, където смъркането се предлага, клиентите имат възможност да смъркат какао от няколко южноамерикански сорта, комбинирано с мента или джинджифил.
Поради факта, че машината е сравнително нова, сладкарите, които я използват в заведенията си, все още не са открили точния микс на съставките за смъркане. На Хестън Блументал, който е дългогодишен сладкар, му е трябвало повече от година, за да натъкми точните съставки.
Дълго време той предлагал единствено чисто какао, но клиентите му изразили мнение, че продуктът е прекалено сух и трябва да се добави нещо. Точно затова той добавил към сместа мента, карамфил, ванилия, карамел на прах и дори сухо чили за по-смелите шокохолици.
Въпреки че са изминали едва 2 години от изобретяването на устройството за смъркане на шоколад, машината се предлага в много страни на пет континента.
Изобретението на Персон може да се намери в Русия, Индия, Канада, Австралия и САЩ, като цената му е между 40 и 55 евро за брой.
Коментари