gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Каква улична храна може да хапнете в Португалия?

Каква улична храна може да хапнете в Португалия?

Улична храна Португалия
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Всеки регион в Португалия има свои традиционни ястия, приготвени с различни видове месо и морски дарове. Основа за приготвяне на ястия и напитки тук са доматите, лукът, чесънът, маслините, зехтинът и т. н. Макар че португалската кухня в значителна степен е повлияна от испанската кухня, не й липсват свои собствени специалитети.

Португалците предпочитат риба тон, сардини, солена [треска], от която правят много вкусни блюда. Често срещана храна са и яйцата, които представляват самостоятелно ястие или се използват за приготвянето на супи и сосове.

За най-известното ястие на португалската кухня се смята Bacalhau, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне на Bacalhau, колкото дни има годината, т.е 365. Нейни различни разновидности може да намерите във всяко малко магазинче за хранителни стоки.

Осолена треска

Едно от най-популярните улични ястия е Франсезиня/ francesinha. Въпреки че се нарежда в редицата на уличните храни, става дума за грандиозно ястие, типично и емблематично за Порто. Представлява две квадратни филии бял хляб, между които има накълцани шунка, наденици, салами и парченце бифтек.

Франсезня

Филиите са запечатани от голямо парче разтопено сирене от типа на чедъра. Всичко накрая е обилно полято с гъст и горещ червен сос. В различните му вариации той е на основата на бульон, зеленчуци, бира, порто, домати, доматена салца, чили и подправки. Поднася се винаги с пържени картофи, понякога и с пържено яйце отгоре. Това би трябвало да е тежкият, във всеки смисъл на тази дума, отговор на френските крок мадам и крок мосю.

Испанските tapas тук се наричат petiscos. Сред най-типичните португалски са сандвичът със свинско (bifana). Това е тънко свинско филе (колкото по-тънко, толкова по-вкусно), мариновано и сготвено с масло, чесън, дафинов лист, бяло вино, оцет. Толкова е популярен, че дори вериги за бързо хранене предлагат McBifana и други разновидности на сандвича.

Ако говорим за десерти, няма как да избегнем най-туристическите улични сладкиши - pastéis de Belém (или pastéis de nata). Правят се по рецепта, продадена на сладкарницата от монаси в началото на ХІХ век.

Рецептата се съхранява в тайна и до днес. Ще се редите на опашка пред количка за храна, но накрая ще заслужите малките крехки тестени кошнички, пълни с крем. Горещи, поръсени с пудра захар и канела, те ще оставят ароматен отпечатък върху обиколката ви из уличната храна на Португалия.

pasteis de Belem

Още апетитни рецепти от португалската кухня са:

Свинско по португалски, Пиле по португалски, Пудинг с орехи, Зелева [салата с риба тон], Пържени яйца със зеленчуци, Банички с лук и салата, Кошнички с плодове и портвайнов крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest