Месото от щраус е деликатес, който се добива от най-голямата птица в света. Щраусът /Struthio camelus/ спада към разред Щраусоподобни /Struthioniformes/. Щраусите неслучайно се считат са най-едрите птици на планетата. Те достигат тегло докъм 150 килограма, а понякога и повече. Когато тича, това животно може да развие скорост от 70 километра в час.
Щраусите се срещат свободно в Източна Африка и са отглеждани във ферми на много места по света, включително Южна Африка и Южна Австралия. Такива стопанства се срещат още в Англия, САЩ и континентална Европа. През последните години у нас също се появиха ферми за щрауси. Представители на екзотичния вид се отглеждат в Долна Баня, село Константиново (Област Варна), село Старцево (Област Смолян), село Брестница (Област Ловеч). То е наричаното месото на третото хилядолетие, но всъщност се употребява за хранителни цели от много време.
История на месото от щраус
Смята се, че щраусът населява Земята от милиони години, а месото му се използва от хилядолетия. С течение на времето хората са започнали да му обръщат все по-голямо внимание и да осъзнават, че могат да използват както перата на птицата, така и нейната мас, която открай време служи за различи разкрасителни процедури.
Високо ценени са и яйцата на птицата, от които и днес се приготвят апетитни омлети. Всъщност в миналото на щраусовите пера се е гледало като на истинско съкровище. Малко по малко започва да бъде търсена и кожата на щрауса. Щраусовото месо е било ценено и през Вавилонската цивилизация. Сведения за фермери, отглеждащи щрауси в Южна Африка, датират от втората половина на осемнадесети век.
![Щраусово месо](https://gradcontent.com/lib/300x225/steak-ostrich-straus1.webp)
Неколцина пътешественици описват как местни жители се грижат за питомни щрауси, които се разхождат. През годините щраусовото месо продължава да набира популярност и през 1850 година в Сенегал отваря специализирана ферма. Десетилетие след това Франция също се сдобива с ферма за щрауси. И така бавно, но сигурно щраусовото месо се настанява и в европейската кулинария.
Състав на месо от щраус
Щраусовото месо има много богат състав, в който присъстват мазнини и протеини. Но докато съдържанието на мазнини в него възлиза на едва 0.03 процента, количеството на протеините е цели 22 процента. Този деликатес е източник на селен, фосфор, желязо, калий, мед. В състава му се откриват още витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В6 и др.
Характеристика на месо от щраус
Ще познаете месото от щраус по неговото червено обагряне. То е деликатно и постно. Някои гастрономи го сравняват с телешкото месо, като отбелязват, че щраусовото е по-вкусно. Този деликатес превъзхожда свинското, агнешкото, телешкото, пуешкото и пилешкото месо по още нещо-ниското съдържание на мазнини. То е неизменна част от менюто на най-изисканите ресторанти в света. Заради отличителните му вкусови качества обаче е по-висока и неговата стойност. За жалост, това е причина не всеки да може да си го позволи.
Готвене на месо от щраус
Щраусовото месо не е особено разпространено на българската трапеза, но въпреки това то е широко употребявано в световната кулинария. Приготвя се лесно и подлежи на всякакво овкусяване. Важно е единствено, преди същинското готвене, ципите на месото да бъдат хубаво почистени. Месото от щраус понася отлично всякакви маринати, но опитните кулинари съветват вкусът му да се дообогатява с бяло вино или червено вино.
![Печен щраус](https://gradcontent.com/lib/300x225/steak-ostrich-straus-meso.webp)
Добри резултати се получават и ако в марината се включат няколко лъжички бира, лимон сок, мед, соев сос или оцет. Ако сте сред привържениците на уханните стекове, можете да поръсите месото от щраус с подправки като розмарин, салвия, черен пипер, бял пипер, кимион, къри, босилек, чесън или други. Апетитното месо може да се овкусява още със сметана и дребни плодове като къпини, малини, касис и др.
Както споменахме по-рано, щраусовото месо се готви лесно и търпи всякаква термична обработка. Не можем обаче да не отбележим, че най-вкусни стават специалитети, които са приготвени на тиган, скара или фурна. От него се приготвят страхотни пържоли, стекове, запеканки и др. Може да се използва още в салати, супи и яхнии. При приготвянето трябва да се внимава месото да не се запече прекалено много. Добре е да се запази неговата сочност.
Иначе щраусовото месо може да се комбинира с всякакви зеленчуци, в това число домати, чушки, патладжан, тиквички, брюкселско зеле, спанак, лапад, коприва, броколи, карфиол, картофи.
Ползи от месо от щраус
Освен че е екзотично и вкусно, месото от щраус е и полезно. Специалистите съветват то да се консумира най-вече от хора, които страдат от високо кръвно налягане, тъй като доказано нормализира неговите стойности. Освен това щраусовото месо е полезно при анемия, диабет и проблеми на сърдечно-съдовата система. Също така се смята, че е полезно при скоро протекли тежки операции.
То се препоръчва от диетолозите на хора, които се опитват да се справят с излишните килограми, тъй като е нискокалорично. Друго положително свойство на месото от щраус е, че е полезно за очите. Това се дължи на високото съдържание на цинк в състава му. Припомняме, че цинкът играе важна роля за здравето на този зрителен орган.