Братвурст
BratwurstBratwurst Kobasice

Братвурст

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Братвурст
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Братвурст /Bratwurst/ представлява вид наденица, която е произведена от телешко, свинско или говеждо месо. Този колбас е характерен за Германия, където съществуват различни негови разновидности. Те се различават както по производствена технология, така и по състав.

Както сами се досещате, различните разновидности са с разнообразни размери и оцветяване. В Германия братвурстът е известен и с имената rostbratwurst и roster. Подобна наденица се приготвя и в САЩ, като там е наричана просто brat. 16 август е пък Международният ден на братвурста.

Обикновено този колбас се пече на скара или се пържи. Осен това може да се свари в бульон или бира. Той е незаменим участник в емблематичния Октоберфест, който се организира всяка година в град Мюнхен.

История на братвурст

Името на колбаса произлиза от старонемски език, където думата brat се употребява за назоваване на нарязано на ситно месо. Wurst пък означава наденица. И въпреки че думата brat описва начина, по който наденицата е направена, съвременните германци свързват името на наденицата с немския глагол braten, който подсказва, че продуктът трябва да се запържи или запече.

Първото писмено доказателство за съществуването на братвурст датира от далечната 1313 година и може да бъде открито в град Нюрнберг, разположен в провинция Бавария. Освен със своите прекрасни здания мястото е известно и като център за производство на колбаси за скара.

Състав на братвурст

Братвурст

Присъствието на говеждо, телешко и свинско месо определят сложния състав на този вид колбас. В него се съдържат наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. Наденицата е източник на протеини и холестерол. В нея има още елементи като натрий, калий, желязо, фосфор, цинк, мед, манган, селен, магнезий. Източник е и на витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В6, витамин В12, витамин D и витамин К.

Производство на братвурст

Подобно на сушеницата, приготвяна в България, така и братвурстът на германците се различава значително в различните части на страната. В това обаче няма нищо лошо, тъй като различните региони разкриват чара на колбаса под свой собствен ъгъл. Обикновено тези наденички се правят от свинско, телешко или говеждо месо, което може да бъде смляно на ситно или на едро.

Всеки тип месо се смила отделно, като може да се добави и известно количество сланина. След това отделните меса се смесват и се смилат отново. Добавят се черен пипер, бял пипер, сол, риган, кимион или всякакви други подправки според предпочитанията в местната кулинария. Получената хомогенна кайма се пълни в почистени животински черва, които се оставят на хладно.

Някои наденички от този тип се предлагат сурови, а други във варено състояние. Може да се каже, че вторият вид е по-разпространен, тъй като по този начин братвурстът може да се запази годен за консумация по-дълго време. Освен това това състояние на колбаса позволява той да бъде изпечен по-бързо и лесно на скара.

Характеристика на братвурст

Братвурстове

Суровите наденички от този тип са с розовеещ цвят. Те могат да бъдат прошарени от подправките в състава им. При тях готвенето е по-трудоемко и изисква по-голямо внимание, тъй като трябва да се изпекат равномерно не само отвън, но и отвътре. Кулинарите съветват преди поставянето им на огъня да се сложат за 8-10 минути в гореща вода. При готвене се държат на огън до получаване на кафеникава коричка.

Сварените братвурстове се отличават със сивкав цвят и стегната консистенция. Благодарение на предварителната им обработка те могат много бързо и лесно да бъдат гриловани. Като тук няма опасност вътрешността на колбаса да остане сурова. Малко след като ги метнете на скарата, ще забележите получаването на апетитен загар. И суровите, и сварените братвурстове са много сочни и ароматни.

Видове братвурст

Споменахме вече, че в Германия се приготвят различни видове братвурстове. Много популярна е наденицата, приготвяна в Кобург. При нея имаме телешко и говеждо месо. Месото се подправя със сол, черен пипер, индийско орехче и кори от лимон.

Позната е наденичката от Нюрнбергер. Тя се отличава с малките си размери-дълга е максимум 10 сантиметра и не тежи повече от 30 грама.

Специфичен братвурст се приготвя и в град Вюрцбургер. Рецептата за наденицата е интересна с това, че съдържа и вино.

Популярен е и братвурст от северната провинция Хесен. При нея имаме едро смляно свинско месо, което е щедро подправено. Дължината на колбаса може да достигне до 20 сантиметра. По традиция се пече на скара на дърва.

Готвене на братвурст

Братвурст с кисело зеле

Братвурстът често се приготвя и сервира в самостоятелно състояние. Може обаче да бъде съчетан и с различни, като във всеки район на Германия те са различни. Някъде например се сервира с кисело зеле. Другаде го предпочитат в компанията на пържени картофи или картофена салата.

Типично по български обаче можем да го съчетаем със свежи салати от домати, краставици, моркови, ряпа, цвекло, прясно зеле и др. Сред подходящите салати, които да използвате за гарнитура към колбаса, са Салата с карфиол, Салата от червено зеле, Лучена салата, Египетска салата и др.

Братвурст обичайно се сервира с горчица, кетчуп или някой пикантен сос. Той се влага и в различни видове хот дог, пици, спагети. Тъй като се съчетава добре със всички зеленчуци, може да се включи в рецепти за ризото, яхнии и запеканки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Свързани рецепти