Вилар блан
Vilar Blan

Вилар блан

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1305
Вилар блан
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Вилар блан (Villard blanc) е хибриден сорт бяло грозде, произхождащ от Франция. Получен е след кръстосване на сортовете Зейбел 6468 и Зейбел 6905 в Монпелие.

Сортът е селектиран през 1960 година и от него се произвеждат качествени бели вина. Реколтата от Вилар блан може да служи за кръстосване и с други сортове грозде, от които да се произвеждат както бели, така и червени вина.

Освен във Франция сортът е разпространен и в Бразилия, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Унгария.

Земеделските площи с Вилар блан са намалели драстично през последните десетилетие, защото френските производители от няколко години насам настояват да го заменят с по-високо качествени сортове, от които да се произвежда по-скъпо вино.

Характеристики на Вилар блан

Сортът е среднозреещ и е с висока родовитост. Подходящите почви за отглеждане за леки и бедни на варовик. Лозите имат силен растеж и са устойчиви на зарази като мана и листна филоксера.

Листата са със средна дължина, с от три до пет напречни разреза без влакна.

Гроздът от сортът Вилар блан е с цилиндрична форма и със средна плътност. Зърната му са със среден размер, елипсовидна форма, с жълто-зелен цвят и плътна кожа. Захарозата му стига 23 грама, а киселинността – от 6.5 до 10 грама.

От гроздето се получават качествени бели вина, които са сухи и свежи с бледожълт цвят. Произведеното вино се съчетава отлично с ароматни сирена и морски деликатеси, правейки го едно от най-добрите трапезни вина. То се отличава с леко горчив вкус и неутрален аромат.

Производство на Вилар блан

През периода на зреене на гроздето периодично от него се откъсват по няколко проби, за да се установи настъпването на физиологичната и технологична зрелост. Това е необходимо, за да се насрочи точният момент за беритба.

Самата беритба на гроздето може да се извършва ръчно или механизирано – с гроздокомбайни. Ръчният гроздобер се характеризира с висока трудоемкост и ангажиране за определен период на значителен брой работници, но за сметка на това има качествен подбор на гроздето при брането и се избягва нараняването на зърната и лозовото растение, което почти винаги се случва при механизирания гроздобер.

Пристигналото в избата грозде първо преминава през т.нар. приемно корито, където се осъществява контролът върху приеманото грозде и се отстраняват ненужните чепки и наранени зърна.

Следващият етап е мачкането на гроздето, като обикновено зърната се отделят от чепките. За него най-често се използват пневматични преси. Тяхната задача е да отделят всички твърди частици от гроздето – ципи и семки.

Така пречистеното грозде е готово за ферментация. Първоначалната бурна ферментация може да протече в голям ферментатор, а впоследствие тихата ферментация да протече в малък дървен съд.

При бурната ферментация на повърхността на мъстта се образува разпенена пелена, а над нея има плътен облак от въглероден диоксид, чиято роля е да изолира кислорода от въздуха.

Вилар блан се причислява към чувствителните бели вина, при които е много важно да се поддържа постоянна температура от 15 градуса по Целзий.

Поднасяне на Вилар блан

Риба

Вилар блан трябва да се сервира леко изстудено – при температура от 8 до 10 градуса по Целзий. В никакъв случай в него не трябва да се добавя лед, тъй като това ще развали специфичния му вкус.

За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката, тапата или пък нейното пробиване.

Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля.

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Подходящата чаша за сервиране на Вилар блан е т.нар. лале, понеже виното е свежо. При тази чаша върхът на езика се издава леко напред, където са рецепторите ни за сладко, усещайки въглеродния диоксид - свежестта на виното.

Няколко основни храни се съчетават перфектно с това вино. Препоръчително е силно ароматните и пикантни гозби да не се консумират с Вилар блан.

Перфектно съчетание ще се получи с морската храна. Калмари, скариди, омари и други ракообразни ще са идеални на Вилар блан. Рибата също ще подхожда на виното, независимо да ли е печена, пържена или на скара. От сирената се препоръчват по-твърдите и ароматни кози сирена.

Ястията от пилешко месо също могат да се комбинират с бялото вино. Отлично ще върви и с по-мазни ястия, тъй като виното им подчертана киселинност и свежест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest