gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета за по-добро усвояване на калций

Диета за по-добро усвояване на калций

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991585
Мляко

Калцият е сред незаменимите минерални вещества, които влияят върху възбудимостта на мускулите и нервите, участват в нормалното функциониране на нервната клетка и в съсирването на кръвта.

Калцият действа противовъзпалително и е особено важен за подрастващите, бременните и кърмачките. За тях дневната доза трябва да е поне от 1. 5 до 2 г, а за всички останали от 0. 5 до 1 г.

Солите на калция са в тясна връзка с тези на фосфора и магнезия и действат помежду си както в организма, така и в храната. При недостиг на калций се стига до лошо развитие на скелета и до тетания (гърчове).

Варени яйца

За всички е известно, че калцият се намира в млякото, изварата, сиренето, кашкавала, яйцата, рибата, месото и плодовете. Обаче освен че е важно да консумирате гореизброените продукти, е важно да знаете и дали калцият се усвоява добре от организма.

Ето някои основни правила, които трябва да спазвате, за да сте сигурни, че не само приемате калций в необходимите количества, но и че той се напълно се усвоява:

1. Върху усвояването на калций от съществено значение е достатъчния прием на витамин D, който трябва да се приема по 500- 1000 UI (международни единици). При липса на този витамин се стига до рахит, повишена чупливост на костите и др.

Сред най-богатите на витамин D продукти са маслото, млякото, хайверът, жълтъкът на яйцето, черният дроб и др. Слънчевите лъчи също ни даряват с витамин D.

Рикота

2. Важно е да консумирате богатите на калций храни поотделно, защото ако примерно приемате мляко заедно с храни като спанак, зеле или боб, усвояемостта му от организма ще се влоши.

3. За да усвоявате калцият, който приемате, забравете за алкохола.

4. Консумирайте храните, богати на калций на порции. Това означава, че не е добре да изпиете 1 л мляко наведнъж, а да го правите на няколко приема през целия ден. Когато приемате калций в прекомерни количества накуп, той не се усвоява напълно от организма.

5. Над 20 % от калция и фосфора в млякото са свързани с казеина, поради което се усвояват изключително добре от организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest