Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Технологията на консервиране

Технологията на консервиране

Буркани
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Надали можем днес да си представим времето, когато консервирането все още не е било открито, защото именно чрез технологията на консервиране можем да запазим продуктите си за много по-дълго време и да приемаме плодове и зеленчуци, дори когато не са в сезона им на растеж.

Консервите също така са лесно преносими, химичният състав на продуктите, които съдържат, може да бъде контролиран и да се увеличи усвоимостта на изходните продукти.

Консервираното месо например определено става по-лесно смилаемо и много по-нежно, а няма нищо по-хубаво от това да си похапнете ягоди или малини през декември, особено ако продуктите, които консервирате, са домашни.

Целта на консервирането е да бъдат унищожени микроорганизмите в продуктите, за да могат те да са по-дълготрайни. Методите на този процес може да са чрез подлагането им на ниска или висока температура, чрез добавката на химични вещества или чрез въздействието на гама-лъчи.

Днес повечето продукти в домашни условия се запазват чрез стерилизация или чрез сушене.

Ето какво трябва да знаете за технологията на консервиране, за да сте сигурни, че сте произвели качествени преработени продукти:

1. Когато берете плодовете или зеленчуците, трябва да ги оглеждате добре, за да се уверите, че те са свежи и здрави. Добре е консервирането да стане в същия ден, в който и брането.

Консерви

2. Времето на преработка на плодовете и зеленчуците зависи от зрелостта и размерите им, поради което трябва задължително да ги сортирате.

3. С цел намаляване количеството на микроорганизмите, всички продукти трябва да бъдат добре измити под течаща вода. Ако е необходимо, някои от тях се белят и рендосват.

4. За някои продукти се налага да бъдат бланширани преди да се пристъпи към консервирането. Целта е да се намали обемът им и да се разрушат ферментите, които предизвикват потъмняването им.

5. Когато се пълнят буркани, продуктите обикновено трябва да са до 1 см под горния ръб на буркана, след което се заливат с вода.

6. Всички буркани се затварят добре и се нареждат в голям съд, който се залива с вода, достигаща 5-6 см над бурканите.

7. Времето за стерилизация зависи от продуктите, но трябва да се отбележи, че то се отчита от момента на започване на завирането на водата. След като бурканите са готови, те се охлаждат, но не веднага, защото ще се пръснат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest