Gotvach.bg»Статии»Любопитно»ГМО водорасли с вкус на бекон радват вегетарианци

ГМО водорасли с вкус на бекон радват вегетарианци

Бекон

Учени от щатския университет в Орегон създадоха специален вид водорасли с вкус на бекон, съобщава британският вестник Индипендънт. Основната цел на създателите на новото растение е да намали изкушенията пред вегетарианците, които понякога изпитват нужда да консумират месо.

Растението е от групата на червените морски водорасли. Американските учени вече дори са патентовали новия щам и се очаква миришещите на бекон представители на подводната флора да се появят на пазара не по-късно от средата на 2019 година.

Генномодифицираните водорасли имат два пъти по-голяма хранителна стойност от обикновените. Учените сравняват външния им вид с маруля, с малката разлика, че цветът им е червен. Листата на растението имат високо съдържание на полезни минерали, витамини и антиоксиданти.

Вкусът на бекон във водораслите се придава от опитомения щам dulce. Той е имплантиран в състава на специфичен сорт червени водорасли, растящи в плитките води на Атлантическия и Тихия океан.

Водорасли

Първоначално изследователите не са се стремили да създадат храна за вегетарианци. Растението било култивирано като супер храна за специален вид морски охлюви, отглеждан в аквариумите и фермите за аквакултури.

Постепенно учените установили, че мекотелите, хранени с новото растение, се развиват изключително бързо в сравнение с останалите им събратя. Така те разбрали, че се създали култура с изключително качествени и полезни хранителни свойства.

Първоначалната цел беше да се създаде суперхрана за охлюви, защото висококачествените охлюви са ценна стока, особено в Азия. Само за две години цената на охлювите, отглеждани и хранени с новите водорасли, скочи с девет пъти.

Точно това ни наведе на идеята, че вместо храна за мекотели, можем да произвеждаме храна за хора, казва професор Крис Лангтон, който е ръководител на екипа, създал растението.

Авторите на ГМО продукта предвиждат на творението си бляскаво бъдеще и смятат, че в най-скоро време може да се превърне в основно ястие в повечето вегетариански ресторанти зад Океана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest