Gotvach.bg»Статии»Ядки и Семена»Пшенични Трици

Пшенични Трици

редакция:
Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Пшенични трици
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.

Пшеничните трици представляват вторичен продукт, който се получава от смилането на пшеницата. Обикновено се използват за храна на домашните животни, но в последните години набраха изключителна популярност поради редицата здравословни ползи и свойства, които притежават.

Фактът че са вторичен продукт съвсем не означава, че нямат полезни минерали и витамини, а дори напротив – тях са концентрирани в най-големи количества. Едно от най-ценните свойства на триците е да се увеличават обема си и попаднали в храносмилателния тракт го очистват от вредни шлаки и токсини.

Състав на пшеничните трици

Пшеничните трици са истински извор на полезни вещества и витамини. Причината е, че именно в тях се състои по-голямата част от ценните съставки на пшеницата.

В 100 г пшенични трици са концентрирани редица витамини – всички витамини от В-групата, витамини С, D, Е, А и К. От минералите много добре представени са цинк, фосфор, манган, мед, селен, натрий, магнезий, калций, желязо и калий. В пшеничните трици има и голямо количествено аминокиселини.

Избор и съхранение на пшенични трици

Трици

В наши дни пшеничните трици са изключително популярен продукт и могат да се открият в редица хранителни магазини и магазини за здравословно хранене. Цената им е ниска, като варира между 1 и 3 лв. за 1 кг. Съхранявайте триците на сухо и проветриво място, далеч от директна слънчева светлина.

Ползи от пшеничните трици

Популярността на пшеничните трици никак не е случайна. Както стана ясно, те са изключително богати на ценни витамини и минерали.

Имат свойството да извеждат излишната вода от тялото, стимулират храносмилателните процеси, пречистват кръвта от лошия холестерол, предотвратяват запек. Едно от най-ценните свойства, които се приписват на пшеничните трици, е способността им да възпрепятстват образуването на ракови клетки в тялото.

Друго много ценно свойство на триците е да извеждат от организма съединения на тежките метали като олово и живак. Редовната консумация на пшенични трици подобрява функциите на храносмилателната система, стабилизира общото състояние на организма и укрепва имунитета.

Не на последно място, пшеничните трици са много добър начин за отслабване. Това се дължи на факта, че триците имат свойството да намаляват енергийното съдържание в приетата храна и намаляват чувството за глад.

Пшеничните трици са много полезни за нормализиране на разстроена храносмилателна система, особено при дискинезия, запек и жлъчен застой. Благодарение на високото количество минерали в триците консумацията им помага за регулиране нивото на кръвната захар при диабетици, намалява се кръвното налягане.

Интересен факт е, че пшеничните трици не се разтварят във вода, което на практика означава, че преминават непроменени през храносмилателния тракт. Те подобряват проходимостта на червата, но все пак има възможност да раздразнят по-чувствителните черва.

Консумация на пшенични трици

Пшенични трици с мляко

Пшеничните трици са много полезни, но както с всяко друго нещо, така и с тях не бива да се прекалява. Препоръчва се в началото да се консумират по 1 с.л. на ден, след което дозата постепенно може да се увеличава, но не е хубаво да се консумират повече от 4 с.л. дневно.

Пшеничните трици могат да се консумират по най-различни начини, най-обикновеният от които е заедно с прясно или кисело мляко за здравословна сутрешна закуска.

Когато са смлени на фина пудра, те могат да се използват като отличен сгъстител на здравословни шейкове. Пшеничните трици могат да се добавят към мюслита, палачинки и хлябове. Може да ги заливате с малко гореща вода и да ги консумирате на закуска заедно с мед или сирене.

Разкрасяване с пшенични трици

Освен много полезни за здравето, оказва се, че триците са ценен продукт и в разкрасяването на кожата. Най-добре е маските да се правят, след като лицето е добре измито и почистено, защото така благотворният им ефект ще е по-голям.

Първата маска е за стягане на кожата. Смесете по 1 с.л. трици с брашно и вода, нанесете и оставете около 10 минути на маската да подейства и отмийте.

Следващата маска има пилинг ефект. Смесете 1 с.л. трици с вода и намажете старателно лицето. Измийте с хладка вода и нанесете крем. И двете маски са много лесни и в същото време освежават и почистват кожата.

Вреди от пшеничните трици

Въпреки че са изключително полезни, триците могат да окажат негативно въздействие в някои случаи. Първият негативен ефект, който може да се получи е, ако в началото на приема им се консумират прекалено големи количества. Така много бързо ще се вкара в организма голямо количество целулоза, което ще причини раздразнени черва, подуване на корема и образуване на газове.

Консумацията на пшенични трици трябва да се избягва при ентерити, пептична язва, колит и период на обостряне на гастрита. Когато възпалителният процес отшуми, могат да се консумират трици, но е хубаво да започва с малки дози.

Пшеничните трици може да вложите във популярни рецепти като мъфини, здравословни барчета или кексове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Триците могат да се използват и като добавка към готовите ексфолианти. Но с тях не трябва да се прекалява, защото има риск да изсушат кожата. Също така в зависимост от типа на кожата трябва да се подбере вида на триците, тъй като различните видове са с различна големина.
06.01.2016 08:56
1