Протеинови бисквитки, направени от брашно от стрити червеи, са кулинарен хит в Боливия, предава списанието Сианс е авнир. Лакомството, което се приготвя от стрити дъждовни червеи, се предлага във все повече магазини в южноамериканската страна.
Приготвянето на брашното от червеи не е толкова лесна работа, както мнозина биха си помислили
Първо дъждовните червеи трябва да се съберат, разбира се. След това те се поставят в смес от вода и сoл, където се оставят, докато не умрат гърчейки се.
Мъртвите гадини се подреждат в тави и се изсушават около 1 час в пещ на температура от 50 градуса, охлаждат се и се стриват, обяснява целия процес Лейди Риос, която е един от работниците във фирмата, производител на бисквити.
Собственик на предприятието, намиращо се в малкото градче Паракай, в близост до град Кочабамба, е 26-годишният Хесус Орелана.
Той споделя, че идеята му хрумнала след посещение в Мексико, където останал впечатлен като видял примери за лубрикултура – отглеждане на червеи.
Всъщност брашното се произвежда не от какви да е червеи, a от калифорнийски червеи. При самото им преработване те се подлагат на специално третиране, за да се извадят червата им.
По този начин се гарантира чистотата на крайния продукт, защото червеите са в състояние ежедневно да поглъщат храна, еквивалентна на собственото им тегло – т.е. около 1.5 г.
Производството на брашно от стрити червеи е трудоемък процес, защото са необходими 16 кг червеи, за да се произведат едва 900 г брашно.
Фирмата на Орелана успява да произведе близо 125 кг бисквити месечно и не успява да задоволи търсенето на този етап.
Според хора, опитали деликатеса, той е вкусен. Освен това брашното от червеи е полезно за здравето, защото води до увеличаване на [мускулната маса], подобрява мозъчната дейност и предотвратява появата на анемия.
Учени от факултета по медицина и биохимия в университета Сан Симов в Кочабамба са изследвали полезните му съставки и са установили, че 100 грама брашно от червеи са съставени от 44.7 процента чисти протеини.
Освен това то е богато на калций, желязо, фосфор и различни аминокиселини, важни за растежа и функционирането на имунната система.
При производството на полезните протеинови бисквитки от брашно от червеи се добавят още ечемичено, бобено и пшенично брашно, както и чиа, калций и омега-3 мастни киселини.
Коментари