Замразяване и съхранение на бамя
Zamrzavanje i čuvanje bamijeЗаморозка и хранение бамии
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Замразяване и съхранение на бамя

Замразяване и съхранение на бамя

Бамя
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Макар бамята да не е толкова разпространена като краставиците и доматите, тя е много полезен зеленчук, тъй като съдържа много минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, витамин С, каротин и др.

Заради слизестите си вещества се препоръчва при хора, имащи стомашно-чревни смущения. Подходяща е за приготвянето на вкусни супи и яхнии, като добавка при приготвянето на салати, гювеч и др.

Ако отглеждате в двора си бамя или имате възможност да се сдобиете с домашно отглеждана бамя, е добре да се научите как да я съхранявате. Най-лесният метод е да я замразите. Това може да стане обаче само с по-младата бамя, защото тя се запазва по-дълго време.

Трябва да е не по-дълга от 4-5 см и преди да бъде замразена задължително да се бланшира. Също така можете и да консервирате бамята в буркани, за да не заема място във фризера Ви.

И в двата случая е добре бамята да бъде обработена не по-късно от 24 часа след като бъде набрана. Ето как да процедирате в тези две ситуации:

Замразяване на бамя

Бамя в буркани

След като сте се снабдили с бамята трябва да огледате всяка шушулка добре и да премахнете повредените. След това я накиснете във вода, за да можете хубаво да я измиете. След като сте я измили, трябва да я бланширате. Това става като я пуснете във вряща подсолена вода за около 5 минути.

Когато е готова се залива със студена вода, а след като се охлади се оставя в гевгир да се отцежда. След това се пакетира в найлонови пликчета като се притиска леко с цел пакетите да станат по-компактни и да не заемат място във фризера.

Въздухът от пликчетата също трябва да се изкара. Добре е да си приготвите различни по големина пликчета, в зависимост от това какво ще приготвяте, и да надпишете приблизителното количество на бамята върху тях.

Консервиране на бамя

Измитата и почистена от дръжките бамя (около 1 кг) се накисва заедно с вода, към която е прибавен 150 г оцет и малко сол. Отделно се приготвя саламура от 400 мл оцет, 300 г сол и 5 л вода, която се преварява и охлажда.

Отцедената бамя се нарежда в буркани, залива се със саламурата и се оставя да престои около 15 дни, за да може да е годна за употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest