Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим бамя?

Как да изсушим бамя?

Изсушаването на бамята е един от най-добрите начини да запазим този уникален зеленчук за дългосрочна употреба.

Чрез сушене се запазват не само хранителните вещества, но и вкусовите качества на бамята. Този процес може да бъде осъществен лесно у дома, като се следват няколко прости стъпки.

Ето как да го изсушите бамята:

Подготовка на бамята

Първата стъпка към успешното сушене е правилната подготовка на бамята. За тази цел изберете свежи, млади и здрави плодове. Бамята трябва да бъде без петна или увреждания. След като подберете бамята, добре я измийте под хладка вода, за да премахнете мръсотията и праха. След това, подсушете я внимателно с кухненска кърпа.

Нарязване и подготвяне за сушене на бамята

След като бамята е измита и изсушена, трябва да я нарежете. Можете да изберете дали да я сушите цяла или нарязана на по-малки парчета, в зависимост от предпочитанията ви. Ако решите да я нарежете, направете го на тънки кръгове или на половинки. По-малките парчета ще се изсушат по-бързо и равномерно, докато целите шушулки ще изискват повече време.

Избор на метод за сушене на бамя

Има няколко начина за сушене на бамя, но най-разпространените са сушене на слънце, във фурната или чрез дехидратор.

Сушене на слънце

Традиционният начин за сушене на бамя е на слънце. Подредете нарязаната бамя върху чиста кърпа или тава и я оставете на слънце за няколко дни. Покрийте бамята с мрежа или тънка тъкан, за да я предпазите от насекоми. Този метод изисква повече време, но е напълно естествен и запазва максимално хранителните вещества.

Сушене на бамя във фурна

Ако нямате възможност за сушене на открито, можете да използвате фурната. Подредете бамята върху тава, покрита с хартия за печене, и поставете фурната на ниска температура (около 50-60°C). Сушете я за 6-8 часа, като от време на време обръщате парчетата, за да изсъхнат равномерно.

Сушене с дехидратор

Това е най-ефективният метод, ако разполагате с дехидратор. Просто наредете бамята на решетките на уреда и я сушете при температура от 50°C за около 10-12 часа. Този метод гарантира бързина и равномерно изсушаване.

Съхранение на изсушената бамя

След като бамята е напълно изсушена, е важно да я съхраните правилно, за да запазите вкусовите и хранителните ѝ качества. Изсушената бамя трябва да бъде напълно хрупкава на допир. Съхранявайте я в плътно затворени стъклени буркани или вакуумирани торбички, на хладно и сухо място. Ако бъде добре съхранена, бамята може да издържи до една година, без да загуби своите полезни свойства.

Приложения на сушената бамя

Сушената бамя може да се използва в различни рецепти. Тя е отлична добавка към супи и яхнии с бамя, тъй като придава плътност и текстура на ястието. Освен това сушената бамя може да бъде смляна на прах и използвана като естествен сгъстител в различни ястия. Възстановяването на сушената бамя е също лесно – просто я накиснете във вода за няколко минути, преди да я използвате.

Вижте също и как да съхраните бамя, както и ви предлагаме няколко идеи какво да сготвим с бамя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен