За малцина е известен фактът, че яйцата са една от най-пълноценните храни заради високото им съдържание на белтъчни вещества, минерални соли, мазнини и витамини. В същото време почти всеки би се съгласил, че най-пълноценната храна за деня трябва да е закуската.
Ето защо Ви предлагаме 3 варианта за здравословна закуска с яйца, които хем не са високо калорични, хем са засищащи, а и освен това много вкусни:
Индивидуална закуска от сандвичи с яйца
Необходими продукти: 2 филийки пълнозърнест хляб, 2 яйца, масло за мазане, бучка сирене, няколко стръка рукола
Начин на приготвяне: Яйцата се слагат да се варят, като преди това се измиват хубаво черупките им. Ако желаете, можете да си ги направите рохки, да ги варите не повече от 4 минути и да си ги хапнете отделно от сандвичите с лъжичка или да ги сварите за около 13 минути, след което да ги нарежете на кръгчета върху сандвичите. И в двата случая е добре филийките хляб да са препечени на тостера, намазани с масло и отгоре да са сложени тънки резенчета сирене и няколко стръка рукола.
Закуска за цялото семейство от яйца и спанак
Необходими продукти: 8 яйца, 500 г спанак, 200 г сирене, 200 г гъби, 20 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и се нарязва на ивици, гъбите също се почистват, а сиренето се натрошава. Яйцата се разбиват в купа и към тях се прибавят спанакът, гъбите, сиренето и прясното мляко. Всичко се разбърква и се подправя на сол и черен пипер. Сместа се пече на тиган с незалепващо покритие. Можете леко да я разбърквате или просото да я оставите да се запече, като я обърнете и от другата страна подобно на палачинка.
Запечени сандвичи с яйце за 4 души
Необходими продукти: 4 филии пълнозърнест хляб, 300 г сирене, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, няколко стръка копър, 2 яйца, масло за мазане
Начин на приготвяне: В купа се смесват разбитите яйца, нарязаните на много ситно чушки, натрошеното сирене и ситно нарязаният копър. Филийките се намазват с масло и отгоре с получената яйчена смес и се слагат да се запичат във фурната или на грила до пълна готовност.
Коментари