Gotvach.bg»Статии»Диети»Здравословно и умно отслабване с цвекло и ряпа

Здравословно и умно отслабване с цвекло и ряпа

Цвекло и ряпа

За разлика от доматите и краставиците, които редовно присъстват на нашата трапеза особено през летните месеци, малцина от нас се сещат да консумират цвекло и ряпа. Незаслужено пренебрегвани, тези зеленчуци са не само много полезни за човешкия организъм, но водят и до отслабване.

Техните ценни качества са били оценявани от най-дълбока древност и не напразно днес специалистите са се присетили за тях. Ето какво е важно да знаете за цвеклото и за ряпата и по какъв начин да ги включвате в ежедневното си меню, ако целите да свалите някой и друг килограм:

- Освен че има противомикробен характер, ряпата подпомага правилното функциониране на перисталтиката и спомага за изхвърлянето на вредния холестерин. Оттам се стига и до свалянето на излишни килограми;

- Ряпата освен това действа добре за укрепване на костите и зъбите. Това се дължи на богатото ѝ съдържание на желязо, калций и магнезий;

- В някои случаи трябва да се внимава да не се предозира с консумацията на ряпа, тъй като тя има леко дразнещо действие. В такива случаи е по-добре да я настържете и да я оставите да престои около 1 час;

Отслабване

- Ако целите отслабване с ряпа, можете да си я приготвите на сок заедно с листата. Още по-добре се понася от организма, ако я смесите със сок от моркови;

- Червеното цвекло е не по-малко полезно от ряпата. То е богат източник на желязо, фосфор, калий, калций, каротин и може би най-важно - бетаин;

- Използваемата част на червеното цвекло е не само коренът, но и листата. Те имат силно очистително действие и се препоръчват дори и при запек;

- Заради силното си действие е препоръчително червеното цвекло да се консумира на сок или на салати заедно с други зеленчуци;

- Можете да приготвите цвеклото и печено или варено. По този начин ще се загубят някои от ценните му съставки, но това няма да попречи при прилагането му за диетични цели;

- Ако искате да отслабнете, си направете седмична диета, която включва в себе си ежедневно цвекло и ряпа, но за предпочитане заедно с други препоръчвани от диетолозите зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest