gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на калций: Какво трябва да знаем

Дефицит на калций: Какво трябва да знаем

Млечни храни
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Калций – най-важният минерал за организма, който изгражда костната система, помага за отслабване, укрепва здравето и дори удължава живота.

Той е и единственият микроелемент, чиято всекидневна потребност се измерва не в милиграми, а в грамове и затова необходимата норма не може да се помести в нито една таблетка.

В храната калцият се намира под формата на соли, които се разграждат и усвояват благодарение на стомашния сок и жлъчните киселини в организма.

Истината е, че организмът усвоява само половината от постъпващия с храната калций. Недостигът на калций, хипокалцемията, е причина за ред болестни състояния.

Други причини за хипокалцемията, освен намален прием на храни, богати на този микроелемент, могат да бъдат и състояния като недостиг на витамин D, заболяване на органите на храносмилателната система, придружени с диария, нарушени функции на бъбреците, вродени нарушения на фосфорно-калциевата обмяна.

Симптомите, които се наблюдават при дефицит на калций, са наистина много, но най-често срещаните са склонност към алергии и простудни заболявания, чупливост на костите, безжизненост на косата, високо кръвно налягане, ускорено сърцебиене, изтръпване и намалена чувствителност на ръцете и краката.

Пиене на Мляко

Дори няколко дни в леглото водят до сериозни загуби на този минерал. Затова хората, които водят заседнал начин на живот, трябва да приемат препарати, съдържащи калций.

Осигуряването на необходимото количество е само половината от задачата. Защото освен да се набави той трябва и да се усвои. За това са необходими витамин D и слънчева светлина, която засилва синтеза на този витамин.

Ето защо изследванията показват, че много южни народи практически не ядат млечни продукти, а въпреки това не страдат от недостиг на калций.

Изключително важният микроелемент може да се набави най-вече от прясното мляко. За да осигури обаче само то необходимата дневна доза, са нужни 4-5 чаши – те съдържат точно около 1. 2г.

За тези, които не обичат мляко, остава богатият асортимент от млечни продукти: сирене, извара, кашкавал, както и риба, бобови култури и соеви продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest