Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-готвените български ястия

Най-готвените български ястия

4 от 5 Снимки

4. Гювеч


Това е сред най-старите български ястия. Може да бъде постен, но в повечето случаи е месен и каквито и продукти да се слагат в него, не може да бъде приготвен без картофи.

Освен тях редовно се слагат лук, моркови, чушки и по желание грах, зелен боб, тиквички, патладжани и бамя. Подправките също могат да са разнообразни, но традиционно гювечът си се приготвя в глинен съд, а не в тава и се поръсва със ситно нарязан магданоз;

Заради вековното и наситено с история минало на България на родната трапеза са се наложили разнообразни ястия, чийто произход трудно може да бъде проследен.

Някои ястия обаче, независимо дали са типично български, балкански, арабски и т. н., присъстват редовно в менюто ни, като с течение на векове са претърпели доста промени по отношение на приготвянето им.

Родната кулинарна социология твърди, че ястието, което трайно е заело място в стомаха на българина, е пилето с ориз, което е и най-консумираното българска гозба.

Кои са най-готвените български ястия, може да проследите във вкусната ни галерия горе. А ако ви се дояде пиле с картофи, няма какво да му мислите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Илияна Димова
Да и у дома тези ястия присъстват често на трапезата
0
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 15:54
И да добавим баницата.
0
0
Мартина Тракова
Бих добавила яйца(на омлет,на очи или по панагюрски).Спасяват положението винаги.
1
1