Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо целината е полезна и как да я приготвяме?

Защо целината е полезна и как да я приготвяме?

Защо целината е полезна и как да я приготвяме?

Освен че е един от най-универсалните зеленчуци и може да бъде добавяна на всякакви ястия, целината има и много други положителни свойства. Тя е изключително важна за човешкото здраве и за разлика от някои свои събратя, е използваема цялата ѝ част. Ето някои факти за целината, защо тя е полезна и как да я приготвяте:

- Целината съдържа минерални соли като калий, калций, желязо, фосфор и др., както и витамин С и витамини от В групата. Тя е изключително ценна заради органичния натрий, който за разлика от обикновената сол предпазва организма от отлагането на калциевите соли, предпазвайки ставите и бъбреците. Същият този натрий стимулира и дейността на панкреаса.

- С богатото си съдържание на хранителни вещества целината се нарежда сред първенците от зеленчуците.

- От древни времена целината се използва за подобряване на храносмилането и усилване на апетита.

- Листата и корените на целината се използват в народната медицина за лечение на бъбречни и ставни болки, както и като лекарство срещу полови смущения.

- Целината е сред предпочитаните подправки при приготвянето на супи, а няма как да си направите вкусно телешко варено, ако не добавите и резен целина. Важно е обаче да знаете, че за да извличате максимално ползите от нея е добре да я слагате в края на варенето, за да запази ценните си съставки.

Защо целината е полезна и как да я приготвяме?

- Известният френски сос ремулада не е нищо друго освен ситно настъргана целина, подправена с майонеза и горчица. А няма нищо по-хубаво от консумацията ѝ в сурово състояние.

- Главата от целина може да бъде използвана за почти всякакви салати, супи, предястия и основни ястия, подобно на обикновен картоф. Имайте предвид обаче, че трябва много внимателно да я почистите и обелите, тъй като често съдържа много следи от земя.

- Повечето специалисти препоръчват през най-горещите дни човек да пие поне по 2 чаши сок от целина, който се приготвя в съотношение 3:1 спрямо корени и листа, тъй като вторите са прекалено силни.

- Независимо за какво използватe целината, ако искате да се впуснете в по-нестандартни кулинарни рецепти, имайте предвид, че тя е идеална за тази цел, тъй като мекият ѝ вкус си подхожда добре дори и с по-наситени аромати, като например риба и морски дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest