Австралийците са нацията, която най-често си похапва, особено червено месо, което според прочуване на Световната здравна организация увеличава риска от ракови заболявания.
Не е нужно консумацията на червено месо да спре напълно, но е нужно да се ограничи, казва докладът на проучването от Световната здравна организация.
Според изследванията в Австралия близо 2600 от диагностицираните ракови заболявания през 2010 година се дължат на преработеното червено месо във вид на наденици или шунка.
По думи на Кати Чапман от Института за ракови заболявания в Австралия тенденцията на онкологични заболявания в следствие на неправилно хранене в страната става все по-голяма и по нейни наблюдения близо една шеста от заболелите от рак са хапвали често червени меса.
Хапването на повече плодове, зеленчуци и зърнени продукти може да ви направи по-устойчиви към рака, докато червеното месо в неговите разновидности има точно обратния ефект, казва Чапман пред британския Гардиън.
От Световната здравна организация препоръчват да се яде между 65 и 100 грама сготвено червено месо най-много 4 пъти в седмицата. Червеното месо в чист вид е източник на желязо, цинк, протеини и витамин В12, но в преработен вид положителните му свойства намаляват.
Според изследването за хранителните навици на австралийците 45% от хората в страната хапват супа веднаж седмично и само 20% от тях – веднъж всеки месец.
70% от австрийците твърдят, че хапват салата всеки ден, но когато температурите навън не са толкова високи, 60% от тях признават, че пропускат салатата.
Австралийците са и нацията, която най-много се лакоми за фаст фууд. Според прочуването всеки жител на страната хапва от нездравословните храни поне веднъж на ден.
Проучванията сочат, че 40 000 анкетирани австралийци са изяли 32 килограма шоколад за една година, което ги подставя на челно место и по консумация на шоколадови изделия.
Коментари