Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни оризови факти

Интересни оризови факти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ориз

Оризът е една от най-древните култури. В Китай и Индия се отглежда от дълбока древност. В Европа е пренесен в седми век от новата ера, а в Америка - чак в седемнадесети век от новата ера. В наши дни зърнената култура е една от най-популярните храни в цял свят. А историята му е повече от интересна.

Оризът е култивиран преди десетки хилядолетия. Велики събития като Кръстоносните походи и завоеванията на Александър Македонски помагат за разпространението му в различните краища на света.

В света има 1.4 милиарда декара ориз, като 400 милиона от тях са в Индия. Производството му е съсредоточено в Азия. В повечето страни там той се смята за свещен, а начините му за консумация са изключително разнообразни.

В азиатските страни се почита богинята Деви Шри - богинята на ориза и плодородието. В Япония пък има култ към бога на ориза Инари. В Европа основни производители са Франция, Япония, Испания, Италия и Гърция. Оризът е основна стопанска култура за две пети от населението на Земята.

Ориз Басмати

Оризът наистина е една от най-важните храни за населението на Азия. Това доказва фактът, че имената на две от най-популярни марки коли в света са свързани с него. В превод японската марка Тойота означава изобилно оризища, а Хонда – голямо оризово поле.

У нас оризът се отглежда от XVII век. През годините той е съсредоточен в Горнотракийската низина, като най-активни са Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска и Ямболска област.

Оризът е в основата на хранителната пирамида на хората. В много от страни той е алтернатива на хляба. Нискокалоричен и полезен е, стига да бъде приготвен правилно. От него се прави също така брашно, бедно на мазнини, протеини и целулоза.

Оризово брашно

Освен познатият ни бял ориз, има още много видове - кафяв ориз (пълнозърнест), бланширан, червен, черен, див ориз, късозърнест или с по-продълговати зрънца, кръгъл или елипсовиден и т.н. Различните видове изискват специфична обработка.

Какъвто и ориз да изберете, няма да сбъркате. Зрънцата са пълни със сложни въглехидрати и протеини, основен източник на енергия за организма. Освен това са богати на полезни витамини и минерали и не съдържат глутен, което ги прави подходящи за похапване от хора с глутенова непоносимост (цьолиакия).

Интересен факт е, че световното производство осигурява по 85 кг ориз за всеки жител на планетата годишно. Освен за храна, оризът се използва още за направата на бира, спирт, пудра, както и във фармацевтична промишленост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest