gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни как влияят на хемоглобина?

Кои храни как влияят на хемоглобина?

Храни

Основната функция на хемоглобина е преносът на кислорода в кръвта до всички клетки на тялото. Ниските му нива водят до анемия. В неговия синтез основна роля играе желязото. Освен че чрез него организмът успява да складира кислород, този елемент помага за предотвратяване на инфекции и подпомага растежа на клетките.

Точно поради тази причина храните, които са богати на желязо, влияят на хемоглобина и ежедневната им консумация е задължителна. Съдържанието на елемента е различно при мъжете и жените. Представителите на нежния пол имат около 2.8 грама, а на силния имат 3.8 грама. Дневната доза приемано желязо за мъжете трябва да е 10 мг, а за жените е нужно два пъти повече – 20 мг.

При диагностицирана анемия в менюто трябва да преобладават гъби, сушени плодове, жълтък, риба, миди, бобови растения, репички, месо. Установено е, специално що се отнася за морската храна, че рибата тон е изключително богата на желязо. Хората с нисък хемоглобин трябва да консумират редовно червено месо, ядки, семена, зелена салата.

Риба

За по-бързо и качествено усвояване на желязото трябва да се консумират храни, съдържащи мед. Такива са сиренето, черният дроб, кайсиите и сушените смокини. Специалистите препоръчват да се избягва консумацията два продукта, богати на желязо. Важно е да се знае, че поради забавянето на усвояването на елемента може да се приема спанак, който има такова свойство поради високото си съдържание на оксалова киселина.

Вегетарианците могат да покачат по-бързо хемоглобина си с консумацията на тъмно зелени листа (копривата прави чудеса за покачването на хемоглобина), зърнени растения и храни, които са богати на витамин С. Както бе казано по-горе, любителите на месо могат да постигнат същия ефект с консумация на червено месо и риба.

Нивата на хемоглобина падат, когато се яде еднообразна храна, а също и при прекалената употреба на кафе, алкохол. Зле влияят на нивата му и драстичните диети за отслабване, избягването на пресни плодове и веганството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#217712
Към зелената храна - плодове и зеленчуци, които се описват тук, при нисък хемоглобин, може да се използва и нещо готово, на растителна основа, доказано ефективно, нарича се МАОЛО, в желатинови капсули. Особеното е, че за да има ефект от него, той трябва да се взема в максималната доза 3 х 2 капсули на ден, поне 10 дни. След това се прави изследване на кръвта и в зависимост от изходните стойностите на хемоглобина и какво е постигнато като резултат, обикновено трябва да се продължи с тази висока доза още 10 дни. Едва при достигане поне на долната референтна граница на хемоглобина, се мисли за постепенно намаляване на дозата. В сайта за Маоло има координати на лекар , който конскултира за дозировката.
Рени
0
0
Мариела Христова
Много полезна информация.
0
0