Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Суперхраните, които са богати на витамин E

Суперхраните, които са богати на витамин E

Витамин Е

Витамин Е заедно с всички останали витамини е от изключително важно значение за човешкия организъм. Известен и като токоферол, неговата основна функция е да предпазва тялото от самоокислението на витамин А, на каротина и на ненаситените мастни киселини.

Освен това подобрява дейността на черния дроб, мускулите, половите клетки, нервната тъкан и др. Поради всичко, казано дотук, е добре да знаете в кои храни, можете да намерите най-голямо количество витамин Е. Ето и подробна информация:

- Макар все по-често да се говори, че слънчогледовото олио трябва да се замени със зехтина и това наистина да е вярно, не трябва да забравяте, че слънчогледовото олио, както и лененото масло държат челната класация на продуктите, богати на витамин Е. На 100 г слънчогледово и ленено олио се полагат по над 41 мг витамин Е. В сравнение оризовото олио е със съдържание на витамин Е с около 32 мг на 100 г, бадемовото олио - между 24 и 25 мг на 100 г, а зехтинът - точно 14.35 мг на 100 г.;

- След слънчогледовото и лененото олио втора позиция по съдържание на витамин Е е чилито на прах. В 100 г продукт се съдържат над 36 мг витамин Е;

- На трето място попадат слънчогледовите семки, като суровите имат съдържание на витамин Е над 35 мг на 100 г продукт. Печените слънчогледови семки, без значение дали са осолени или не, съдържат около 26 мг витамин Е на 100 г продукт;

- Червеният пипер също се нарежда сред храните с богато съдържание на витамин Е, което доближава 30 мг на 100 г червен пипер;

Червен пиепр

- Кърито на прах съдържа около 26 мг витамин Е на 100 г продукт, а бадемите и бадемовото масло - между 24 и 25 мг витамин Е на 100 г продукт, в зависимост от това дали са сурови, печени, пушени, солени, безсолни и т. н. Най-много витамин Е съдържат суровите бадеми - точно 25. 63 мг витамин Е на 100 г продукт;

- Следващи в класацията са лешниците, които съдържат около 15 мг на 100 г продукт, следвани от доматите на прах и сушения босилек;

- По-надолу в класацията попадат още много други подправки и билки, но в изсушен вид, кедровите ядки и др.

- Богати на витамин Е са също всички зърнени храни и черният дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest