Коренът на джинджифила е известен с лечебните си свойства още от незапомнени времена. Името му означава рогат, защото има много разклонения.
Използва се не само в кулинарията, а и за приготвяне на отвари с цел по добро здраве. Стритият корен на прах се ползва за приготвяне на къри в индийската кухня.
Въпреки лютивия си вкус пресният корен е предпочитан за лечение на грип, настинки, намалява нивата на вредния холестирол и предпазва от образуването на тромби.
Рецептата за здраве с джинджифил е много лесна - един корен пресен джинджифил се обелва, най лесно става с малка чаена лъжичка. После се настъргва на ренде. Сипва се в буркан и се добавя 1 к.ч. домашен мед. Съхранява се в хладилник със затворена капачка.
Всеки ден сутрин се взема по една ч.л. от лечебната смес, към която в някои случаи се добавя и нарязан ситно лимон. Магическата комбинация помага и за отслабване, затова е предпочитана от много дами.
Джинджифиловият чай е също лечебен. Премахва токсините и топи килограми. За него коренче от 2 см се нарязва на парченца и заливаме с чаша гореща вода. След 30 минути добавяме малко мед и лимонов сок - вълшебната напитка е готова. Пие се през целия ден.
Предлагам ви и рецепта с джинджър със силно детоксикиращо действие. Смесват се голямо парче настърган джинджифил, 2 грейпфрута, 1 с.л. мед и 3 лимона, смлени в блендер без кората. Всеки ден се приема по лъжица-две от сместа.
Джинджифилът не само изхвърля токсините от организма, но и засилва метаболизма. Според тибетците той е горещ продукт, затова стимулира кръвообращението и ускорява обмяната на веществата.
Има силно антибактериално действие и укрепва имунитета! Бъдете здрави през всички сезони, като не забравяте за лечебните свойства на корена!
Коментари