Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Измерване на количеството на продуктите с помощта на домашни съдове!

Измерване на количеството на продуктите с помощта на домашни съдове!

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30
Супена лъжица

Ето приблизителното количество, грамаж на някои продукти, измерени с домашни съдове:

1 ч.л.

захар - 5-7 г;

брашно - 5-6 г;

грис - 5-6 г;

ориз 7 г;

нишесте - 5 г;

1 с.л.

препечено брашно пълна с.л. - 15 г;

препечено брашно равна с.л. - 5-6 г;

обикновено брашно пълна с.л. - 15 г;

обикновено брашно равна с.л. 7 г;

нишесте пълна с.л. 18 г;

нишесте равна с.л. - 8 г;

грис пълна с.л. - 18 г;

ориз пълна с.л. - 20 г;

ориз равна с.л. - 12 г;

захар пълна с.л. - 20-25 г;

растително масло - 17 г;

мляко - 18 г;

извара - 17 г;

какао - 20 г;

мед - 25-30 г;

конфитюр - 40 г;

майонеза - 15 г;

орехови ядки - 25 г;

доматено пюре - 25 г;

ябълков прах равна с.л. - 5 г;

сухи шипки пълна с.л. - 20 г;

1 кафена чаша

мляко 50 г

захар - 200 г;

брашно - 160 г;

нишесте, грис, ориз - 200 г;

мляко - 200 г;

Кухненски мерки

сметана - 250 г;

сокове - 200 г;

пресни плодове - 160-180 г;

фасул, леща - 210-220 г;

орехови ядки - 160 г;

вода - 150-200 мл.

Средна маса в грамове на 1 брой от различни продукти:

Плодове

круша едра - 130 г;

праскова - 80 г;

слива - 25 г;

кайсия - 30 г;

ягода - 8 г;

лимон - 60 г;

грейпфрут - 130 г;

банан - 75 г;

Зеленчуци

картоф малък - 40 г;

картоф среден - 90-100 г;

картоф голям - 150 г;

пиперка - 40-50 г;

морков - 30-70 г;

глава лук малка - 30 г;

глава лук средна - 70 г;

краставичка - 100 г

Други

яйца - 45-50 г;

1 бисквита - 8-10 г;

1 шоколадов бонбон - 8-10 г;

1 карамел с пълнеж - 6 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest