Ето приблизителното количество, грамаж на някои продукти, измерени с домашни съдове:
1 ч.л.
захар - 5-7 г;
брашно - 5-6 г;
грис - 5-6 г;
ориз 7 г;
нишесте - 5 г;
1 с.л.
препечено брашно пълна с.л. - 15 г;
препечено брашно равна с.л. - 5-6 г;
обикновено брашно пълна с.л. - 15 г;
обикновено брашно равна с.л. 7 г;
нишесте пълна с.л. 18 г;
нишесте равна с.л. - 8 г;
грис пълна с.л. - 18 г;
ориз пълна с.л. - 20 г;
ориз равна с.л. - 12 г;
захар пълна с.л. - 20-25 г;
растително масло - 17 г;
мляко - 18 г;
извара - 17 г;
какао - 20 г;
мед - 25-30 г;
конфитюр - 40 г;
майонеза - 15 г;
орехови ядки - 25 г;
доматено пюре - 25 г;
ябълков прах равна с.л. - 5 г;
сухи шипки пълна с.л. - 20 г;
1 кафена чаша
мляко 50 г
захар - 200 г;
брашно - 160 г;
нишесте, грис, ориз - 200 г;
мляко - 200 г;
сметана - 250 г;
сокове - 200 г;
пресни плодове - 160-180 г;
фасул, леща - 210-220 г;
орехови ядки - 160 г;
вода - 150-200 мл.
Средна маса в грамове на 1 брой от различни продукти:
Плодове
круша едра - 130 г;
праскова - 80 г;
слива - 25 г;
кайсия - 30 г;
ягода - 8 г;
лимон - 60 г;
грейпфрут - 130 г;
банан - 75 г;
Зеленчуци
картоф малък - 40 г;
картоф среден - 90-100 г;
картоф голям - 150 г;
пиперка - 40-50 г;
морков - 30-70 г;
глава лук малка - 30 г;
глава лук средна - 70 г;
краставичка - 100 г
Други
яйца - 45-50 г;
1 бисквита - 8-10 г;
1 шоколадов бонбон - 8-10 г;
1 карамел с пълнеж - 6 г.
Коментари