Маслото често се консумира в сурово състояние. Поднася се на закуска, намазано на филийки, със зеленчуци, с риба, с колбаси и др. То не само че е лесносмилаемо, но и храните, които са приготвени с него, са лесносмилаеми и много вкусни.
Само стопено и подправено с лимонов сок, маслото представлява чудесен сос към сварена риба, сварени зеленчуци и пр. Малко прясно масло, прибавено в зеленчукови супи или пилешки бульон, в различни сосове, след като се отнемат от огъня, засилва тяхната хранителност и подобрява вкуса им.
Супата или сосът се бърка, докато се поеме маслото. В сладкарството с прясно масло се приготвят най-различни кремове и тестени изделия.
Маслото е най-подходящата мазнина за приготвяне на ястия от птици, агнешко и телешко месо, за пюрета от зеленчуци и варива, за сотиране на зеленчуци и др.
Вгорчено масло или масло, получило лош вкус, става отново вкусно, като го измиете добре в студена вода и оформите на топки, които оставяте да престоят няколко часа в прясно мляко. След това измачкайте отново маслото, посолете го и изцедете водата.
Друг начин по който също може да го оправите е като го промиете с вода, в която е разтворена сода бикарбонат (1 чаена лъжичка на 2 чаши вода). Измийте го след това 2-3 пъти със студена вода и го посолете с доста сол.
Коментари