gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пинизи при поднасянето на ракия

Пинизи при поднасянето на ракия

Ракия
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.
Виж ››

Ракиите се сервират преди главното ястие или с ордьовъра. С консумацията на ракиите не трябва да се злоупотребява, защото те са силни алкохолни напитки. При сервирането им с подходящи мезета ефектът от действието на алкохола се намалява.

Най-често като мезе се поднасят плодове или зеленчуци - сурови и консервирани като туршии и др., под форма на салати.

Всяка домакиня според възможностите си и сезона може да приготви разнообразни мезета: сандвичи от руска салата, сандвичи от масло с настърган хрян, подправен със сол, оцет и олио; шопска салата; салата от стар фасул и лук; мешана салата от прясно зеле и настъргани моркови, подправена със съл, олио и оцет; салата от [праз лук с маслини; салата от домати; салата от домати, чушки и лук; салата от пресни краставички; салата от маруля; салата от кисело зеле, поръсено с олио и червен пипер; салата от различни солени туршии; варени картофи, гарнирани със сварени яйца и лук; варени картофи със сос майонеза; пресни репички и др.

Шопска салата

Като мезе за ракия подхождат също пача, варено шкембе, поръсено с червен пипер и др.

Пикантността на мезетата зависи от правилното им съчетание с подправките. Например салата от фасул ще поднесем поръсена с джоджен или магданоз, салата от пресни краставички - с дребно нарязан копър, но в салатата от маруля няма да сложим никаква подправка, освен сол, оцет и олио.

Ракиите се поднасят през всички сезони на годината. Ракията се налива в чашите направо от бутилката или с малка стъклена каничка. Чашките се пълнят до две трети от обема им.

Сливова ракия

Редно е чашките и бутилката или каничката да бъдат поставени върху подложки, за да не се замърсява покривката на масата. Чашките могат да бъдат със столче, без столче, тънки, дебели, разлати или конусообразни. За предпочитане е да са от безцветно стъкло.

Греяната ракия се поднася в специални порцеланови или глинени чаши, които поддържат температурата на напитката. Греяната ракия се подслажда със захар или пчелен мед. Някои прибавят в греяната ракия едро счукани зърна от черен пипер.

Масата при поднасяне на ракиите трябва да се нарежда по един от следните два начина:

1. Приготвените мезета се нареждат в общ съд. Добре е този съд да е стъклен с преградки за отделяне на различните мезета. Пред всеки гост се поставя чинийка с виличка и нож за лично обслужване, а пред чинийката се слага чашката;

2. Мезето се поднася поотделно за всеки гост в чинийка. Пред чинийката се слага чашката върху подложка, а отстрани на чинийката - виличка и нож. Освен това на масата се поставят мезе в общо блюдо, пепелник, ако има пушачи, ваза с цветя и салфетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest