Четири рецепти за домашни плодови сокове
Four Recipes for Homemade Fruit Juices
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Четири рецепти за домашни плодови сокове

Четири рецепти за домашни плодови сокове

Сок от ябълки
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Всички обичаме да пием плодови сокове, но за съжаление процентното съдържание на истински плод на соковете по магазините е доста малко за сметка на многото вкусови подобрители.

Затова е добре да знаем как да си приготвим вкусни плодове сокове у дома и да ги съхраним за зимата.

Сок от ябълки

Необходими продукти: 3 кг сладки ябълки, 2 кг зелени тръпчиви ябълки, 500 г захар

Начин на приготвяне: Ябълките трябва да са добре узрели, измиват се и се нарязват на парчета, след което се изцеждат с помощта на преса за плодове или сокоизстисквачка. Изцеденият сок се прецежда при нужда и се смесва със захарта.

Налива се в бутилки на 5-6 см под горния ръб на бутилката. Бутилките се затварят херметически и се стерилизират за 10 минути. Ябълковият сок може да се консервира и като се загрее до завиране и горещ се налее в затоплени бутилки. Бутилките се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу.

Сок от ягоди

Сок от ягоди

Необходими продукти: 5 кг ягоди и 3 чаени чаши захар

Начин на приготвяне: Избират се добре узрели и здрави ягоди. Измиват се, почистват се от дръжките и листата. Намачкват се леко и се изстискват през преса. Изцеденият сок от ягодите се подслажда със захарта и се изсипва в стъклени бутилки или буркани, които се затварят херметически и се съхраняват на студено и тъмно място.

Сок от дюли

Необходими продукти: 5 кг дюли, 2 кг ябълки, 3 чаени чаши захар

Начин на приготвяне: Сокът от дюли е изключително богат на вкус и аромати. Може да се приготви и само от дюли, но ябълките подсилват вкуса му. Подбират се отново добре узрели плодове. Сокът се изстисква от дюлите и ябълките, прибавя се захарта и се наливат по същия начин в бутилки, които херметически се затварят и се стерилизират за 10 минути също както сока от ябълки.

Сок от грозде

Сок от грозде

Гроздовият сок се приготвя без добавянето на допълнителна захар, тъй като гроздето съдържа достатъчно плодова захар.

Избира се грозде от десертни сортове, добре узряло и здраво. Измива се добре, зрънцата се отделят и намачкват леко с ръка, отново минават през преса. Сокът се бутилира, като отново се спазва разстоянието от 5-6 сантиметра от ръба на бутилките, като този път се стерилизират за 15 минути. И той като всички останали се съхранява на тъмно и хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest