Козе Мляко

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Козе Мляко и Сирене
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Вкусно, с лек сладък и понякога солен привкус, козето мляко е избраният фаворит за голяма част от държавите по света. Макар и не особено популярно в България, то може да бъде открито в големите супермаркети целогодишно.

За разлика от кравето мляко, козето няма нужда да бъде хомогенизирано. При кравето мляко капчиците масленост се отделят на повърхността, докато при козето те се разтварят. Когато хората са чувствителни към кравето мляко, козето е една добра алтернатива.

Макар да разглеждаме козето мляко като алтернатива на кравето, в много части по света, то е предпочитано. Повечето хора си мислят, че то ще има същия натрапчив вкус като козето сирене, но всъщност истинското квалитетно козе мляко има превъзходен леко сладък и понякога солен вкус.

Козите са играли много важна роля още в древността, което доказват и открити релефи, изобразяващи ловуването на кози. Те са едно от най-отдавна домашно отглежданите животни, за които се предполага, че произлизат от Иран.

Козето мляко е изключително популярно и днес и все още е по-разпространено от кравето мляко.

Състав на козето мляко

Козето мляко е много добър източник на калций и на аминокиселината триптофан. То е добър източник на протеини, фосфор, рибофлавин (витамин В2) и калий. За деца и възрастни козе мляко може да е чудесна, богата на калций, алтернатива на кравето мляко. Освен калция то има и много нутриенти, съдържащи се в кравето мляко.

100 г козе мляко съдържат 4.14 г мазнини, 3.5 г белтъчини и 4.4 г въглехидрати.

Избор и съхранение на козе мляко

Мляко

- Когато купувате мляко, винаги проверявайте отпечатаната на опаковката му дата;

- Избирайте мляко от най-студената част на хладилиниците в магазина;

- Млякото винаги трябва да се държи в хладилника;

- Винаги затваряйте добре отворената кутия мляко, за да не проникват странични миризми, които биха променили вкуса му;

- Избягвайте да го държите на вратата на хладилника, тъй като при всяко отваряне го излагате на топлина, която води до развалянето му.

Кулинарна употреба на козе мляко

Консумацията на козе мляко в нашата страна е твърде малка, в сравнение с консумацията на краве и овче млека. То има специфичен мирис, който се определя летливите мастни киселини, които се съдържат в кожната мазнина. Именно поради този му вкус хората не го предпочитат особено. В някои части на страната то се ползва както самостоятелно, така и в комбинация с други млека за производство на млечни изделия.

Като цяло козето мляко може да се използва във всички рецепти, в които присъстват кравето и овчето. Задължително трябва да се използва пастьоризирано, подобно на другите млека.

Ползи от козе мляко

1. Съдържа калций - минерал, който се грижи за много повече неща освен за здравето на костите ни. Млякото е най-известно със съдържанието си на калций, който играе основна роля в грижата за костите ни. В наскоро проведени проучвания се оказва, че този минерал не само помага укрепването на костите, но и има много ползи като:

- защитава клетките на колона от причиняващи рак химикали;

- предпазва загубата на здравината на костите, която може да е резултат от менопаузата или от конкретни увреждания, като тези причинени от ревматоидния артрит;

Козе мляко

- помага да се избегнат мигренните пристъпи;

- помага да се редуцира наднорменото тегло при децата и възрастните.

2. Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приемът на млечни храни е много по-ефектен отколкото приемът на добавки, съдържащи калций;

3. Приемът на богати на калций млечни храни ускорява изгарянето на мазнини след ядене. При проведено проучване на жени с нормално тегло на възраст 18-30 г, които са били подложени на диета, бедна или богата на калций, след 1 година се е доказало, че тези, приемали богатата на калций храна, са изгаряли 20 пъти повече мазнини в сравнение с останалите;

4. Млечните храни предпазват от метаболитен синдром. С включването на мляко или на други млечни продукти в здравословния ни начин на хранене, може да се редуцира риска от метаболитен синдром до 62%;

5. Калцият, съдържащ се в млечните храни, ни предпазва от рак на гърдата. Проведени изследвания са показали, че калцият, осигурен от млечните продукти, намаляват риска от рак на гърдата до 50%, а при жените в периода преди менопаузата- до 74%;

6. Млякото е добър източник на протеини и на рибофлавин, които ни дават енергия;

7. Калият защитава сърдечносъдовото ни здраве. Козето мляко ни помага да се защитим от високо кръвно налягане и атеросклероза.

Вреди от козе мляко

Хората, които страдат от лактозна непоносимост или алергия, не бива да консумират козе мляко поради негативните последици, които могат да възникнат.

Ако обаче нямате проблеми с този вид мляко, може да о използвате в рецептите за:

- млечна салата;

- млечен сос;

- шейкове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
58
47
31
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
много полезно, но никога не съм опитвала ,мисля че е време да опитам как е на вкус ?
0
0
анонимен
анонимен
07.03.2013 20:24
уникално вкусно супер полезно,признавам че съм закачен към козето мляко
4
0