Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тестени атракции

Тестени атракции

Пълнена пита
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-18%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
18.86 лв.

Независимо дали правите пай, плодова пита или друга печиво, винаги остава по малко тесто. Ако го поомесите и поразточите и се поровите във въображението си, можете да превърнете остатъците в прекрасни украси, които да придадат живописен вид на печивото.

Формички и листа: използвайте резачки за тесто или формички за сладки, за да изрежете различни фигури. Можете да ги изрязвате с остър нож или да ги омесвате ръчно. Изберете такива форми, които подхождат на пълнежа – риба за пай от риба, букети от малки зеленчуци за зеленчуков пай. За да направите листа, разточете тестото колкото можете по-тънко, иначе листата загубват формата си, докато се пекат. Използвайте формичка за сладки във вид на лист и нарежете тестото на ивици, а после го срежете по диагонал на равни по големина ромбове. Очертайте листните жилки с острието на нож.

Украси от цветчета: ако ще правите хризантема, изрежете лента от тесто с размер 15 х 5 см. Нарежете я на ресни от едната страна, като започнете с дълги и свършите с къси ресни. Намажете основата с разбито яйце и увийте тестото, като започнете от дългите ресни. Разперете ресните настрани и сложете хризантемата изправена върху кората на пая.

Ябълков пай: може да се украси с ябълково клонче с листа. Омесете топчици тесто за ябълките и изрежете листа. Ползвайте карамфилчета за ябълковите дръжки. Разточете с длан тесто, за да оформите клончета. Нагънете клончета около центъра на пая, сложете ябълките и листата по дължината му.

Пита

Довършителни украси

След като украсите пая или питата, намажете с глазура, за да придадете на печивото привлекателен златист цвят. Използвайте разбито яйце или жълтък, разтворен в малко вода или мляко или само мляко. По желание може да добавите щипка сол за солените пайове и пудра захар за десертите.

Нарязване и нагъване на краищата: използва се за защипване на двойните слоеве от меки теста. Правят се леки нарези по краищата – така тестото бухва по-добре. Натиснете леко тестото с палеца и показалеца и прокарайте ножа между двата пръста, за да нагънете краищата.

Идеи за украса: използвайте три дълги ленти от тесто, защипани заедно в единия край и сплетени, за да украсите края на пая. Омесете малки топчета тесто и ги сложете на местата, където се образуват дъги. Срежете листенца с формички или ги оформете ръчно. Слагайте топчета тесто, за да представляват дребни плодове. Направете клонче с две листенца и 3-4 плода и го разположете около ръба на пая.

Рибен пай

Пай с риба: за да украсите пай във формата на риба, с остър нож начертайте опашката и устата и направете нарези по долния край. Оформете око от тестено топче. С върха на ножа нарисувайте полукръгове по тестото, които да представляват рибените люспи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest